Siemens schrapt 4200 banen bij ICT-divisie

Dit artikel delen:

Technologiebedrijf Siemens haalt de bezem door zijn ict-divisie IT Solutions & Services (SIS). Er verdwijnen dit jaar wereldwijd 4200 arbeidsplaatsen, waarvan de helft in Duitsland. Tegelijkertijd investeert de onderneming tot 2012 een half miljard euro in de uitbestedingstak en de solutions-tak van SIS. De divisie wordt zo klaargestoomd voor verzelfstandiging.

Het is onbekend wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse organisatie van Siemens IT Solutions & Services. Het is mogelijk dat in Nederland geen ontslagen vallen. De woordvoerster kan alleen zeggen dat buiten Duitsland ongeveer 2200 banen verdwijnen en dat Siemens SIS in 47 landen gevestigd is. In Nederland werken zo'n driehonderd mensen (230 fte) bij de divisie die is gevestigd in Zoetermeer en Den Haag. Wereldwijd heeft SIS ongeveer 35.000 mensen in dienst.

De afdeling IT Solutions & Services levert ict-diensten aan externe klanten en aan de andere bedrijfsonderdelen van de Siemens Groep. De organisatie wordt als vreemde eend in de bijt gezien, doordat hij als enige niet productgeöriënteerd is. Dat was voor Siemens de belangrijkste reden om in december 2009 aan te kondigen het onderdeel te verzelfstandigen.

Solutions en IT Outsourcing

Ter voorbereiding op de verzelfstandiging investeert Siemens vijfhonderd miljoen euro in SIS. Het meeste daarvan steekt het bedrijf in de nieuwe SIS-onderdelen Solutions en IT Outsourcing. Het is onduidelijk of deze twee onderdelen de bestaande zeven business units van SIS gaan vervangen.

'Het Solutions-onderdeel combineert diensten op het gebied van systeemintegratie met sectorgerelateerde ict-diensten', meldt het bedrijf. Siemens heeft drie sectorgerelateerde hoofddivisies: Energie, Industrie en Gezondheidszorg.

In 2008 boekte de divisie negentig miljoen euro winst bij een omzet van 4,7 miljard euro. In 2007 bedroeg de winst nog 144 miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Misschien dat CSC nu eindelijk in de buidel gaat tasten

Zo komen weer ICT'ers beschikbaar die de tekorten in de ICT kunnen opvangen. Een win-win situatie!

@Mooi: jouw reactie was zeker als grapje bedoeld?

Tekorten aan ICT-ers? Ha ha, laat me niet lachen. Die zijn er NIET! Er is alleen een tekort aan recht-door-zee werkgevers die bereid zijn normale tarieven te betalen voor hoog-geschoolde, hard werkende, enthousiaste en passievolle IT-ers. Die mensen die er bij Siemens uitgaan, worden gewoon in verweggistan weer ingekocht. En uiteindelijk is de klant de dupe. Maar op KORTE termijn kan de aandeelhouder ff in z'n vuistje lachen...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Outsourcing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-18T14:47:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.