Waterschapshuis start Europese aanbesteding

Dit artikel delen:

Het Waterschapshuis heeft deze week de Europese aanbesteding gestart namens alle waterschappen voor een centrale database en een gemeenschappelijk belastingsysteem.

De aanbesteding betreft de bouw, implementatie en onderhoud van een raamwerk voor een centrale database en een gemeenschappelijk belastingsysteem voor waterschapsheffingen, gemeentelijke belastingen en drinkwaterheffingen. De vernieuwingen zijn nodig om in de pas te blijven lopen met het beleid van de overheid om tot eenmalige gegevensverstrekking te komen en vanwege op handen zijnde nieuwe wetgeving.

De overheid wil dat burgers en bedrijven nog maar één keer hun gegevens hoeven aan te bieden. Hierna is de overheid verantwoordelijk voor een goede en toegankelijke registratie van hun data. In dit kader wordt er gewerkt aan de invoering van een landelijk stelsel van zes basisregistraties voor overheidsgegevens. In 2009 moet dit stelsel af zijn. Vanaf dat moment is iedere organisatie met een publieke taak, dus ook waterschappen, verplicht om voor haar bedrijfsvoering gebruik te maken van deze publieke informatie.

De informatiehuishouding van de waterschappen is hier echter nog niet op ingericht. De ontwikkeling van een raamwerk ('framework') voor een centrale waterschapsdatabase, onder begeleiding van ict-uitvoeringsorganisatie Het Waterschapshuis, moet uitkomst bieden. In 2008 zullen de eerste waterschappen er mee aan de slag gaan.

Daarnaast treedt naar verwachting op 1 januari 2009 de wet modernisering waterschapbestel in werking. Deze wet brengt een aantal andersoortige belastingen met zich mee, zoals bijvoorbeeld de watersysteemheffing. Als gevolg hiervan moeten alle belastingsystemen die nu in werking zijn bij de 26 Nederlandse waterschappen worden aangepast.

Om de investeringskosten te drukken laat Het Waterschapshuis op verzoek van de waterschappen één gemeenschappelijk webgebaseerd belastingsysteem ontwikkelen. Hierin bevindt zich functionaliteit voor zowel waterschappen als gemeenten en drinkwaterbedrijven. Volgens planning gaan op 1 januari 2009 de eerste waterschappen en gemeenten met het belastingsysteem werken. Een jaar later zullen meer waterschappen en de waterleidingbedrijven hun nota's gaan innen via dit nieuwe systeem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-25T11:21:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.