CIO Belastingdienst verdient 90.000 euro

Dit artikel delen:

Wim Sijstermans begint op 15 september als kersverse cio van de Belastingdienst. Het gaat om een nieuwe functie, die begin dit jaar in het leven werd geroepen om een einde te maken aan de aanhoudende ict-problemen bij de Belastingdienst. Computable zet de acht hoofdtaken van Sijstermans op een rij. En ontdekt wat daar tegenover staat.

Analyse van de ict-hoofdstructuur

De eerste taak die de cio van de Belastingdienst Wim Sijstermans krijgt, is het analyseren van de ict-hoofdstructuur van de organisatie. Hij wordt daarbij ondersteund door het nieuwe team ICT-regie en -architectuur dat tegelijk met zijn aanstelling door staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager werd aangekondigd.

Ontwikkelen en implementeren van een inkoopstrategie

Een tweede taak die Sijstermans krijgt, bestaat in het ontwikkelen en uitvoeren van een strategie voor de inkoop van ict en ict-diensten, voor samenwerking met ict-dienstverleners en het beheer van de relaties met bedrijven in de ict-branche. Daarnaast wordt Sijstermans verantwoordelijk voor het contact met zijn ict-collega's bij andere departementen en de belastingdiensten in andere landen.

Begeleiding van het vereenvoudigingsproject

De derde taak van Sijstermans wordt de begeleiding van het inmiddels ingezette project dat moet leiden tot de vereenvoudiging van de ict-systemen bij de Belastingdienst. Het doel daarbij is de continuïteit te waarborgen, terwijl het makkelijker wordt de systemen aan te passen, tegen lagere kosten.

Verbetering kwaliteit ICT-organisatie

Als vierde taak krijgt Sijstermans de verbetering van de kwaliteit van de ict-organisatie van de Belastingdienst. Het gaat daarbij om de complete keten van it-strategie, het ontwerp, de realisatie, het testen en het beheer van de ict-systemen.

Ontwikkeling en beheer concernportfolio

Als vijfde taak krijgt Sijstermans het ontwikkelen en beheren van een zogeheten 'concernportfolio' voor de Belastingdienst. Hij bereidt de daarmee samenhangende beleidsbeslissingen voor en stelt een lijst op met prioriteiten.

Neerzetten van standaarden

De zesde taak die Sijstermans op zijn bord krijgt is de ontwikkeling en invoering van standaarden. Het gaat daarbij om standaarden op het gebied van ict-architectuur en methoden en technieken die overal binnen de Belastingdienst worden gebruikt.

Invoering enterprise architectuur

De zevende taak van Sijstermans wordt het ontwikkelen en invoeren van een zogeheten enterprise architectuur. Hij wordt ook belast met het toezicht op het gebruik ervan bij het ontwerpen en bouwen van processen, producten, diensten en de aanleg van infrastructuur binnen de Belastingdienst.

Aansluiting op e-overheid

Als laatste taak krijgt Sijstermans de verantwoording voor de aansluiting van de systemen van de Belastingdienst op de toekomstige invoering van de e-overheid, waarbij het contact van burgers en bestuursorganisaties steeds vloeiender via digitale weg verloopt.

En verder?

Wim Sijstermans treedt op 15 september toe tot het managementteam van de Belastingdienst. Samen met vier collega's is hij verantwoordelijk voor het functioneren van de 25 onderdelen waarin de totale organisatie is opgedeeld. Binnen het team is hij verantwoordelijk voor de portefeuille ict-regie en -architectuur. Maar ook over andere zaken die de Belastingdienst betreffen zal hij meebeslissen. Het managementteam onderhoudt nauw contact met de verantwoordelijke bewindspersonen, minister van Financiën Wouter Bos en staatssecretaris Jan Kees de Jager. Het managementteam wordt ambtelijk aangestuurd door directeur-generaal Jenny Thunnissen.

En wat gaat Sijstermans verdienen?

De nieuwe functie van cio bij de Belastingdienst is ingedeeld in salarisschaal achttien. Bij zijn sollicitatie heeft Sijstermans te horen gekregen dat hij rekening moet houden met een inkomen van ongeveer 7.500 euro per maand. Daarmee neemt de ict-bestuurder van de Belastingdienst op jaarbasis zo'n 90.000 euro mee naar huis.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ook een lullig salarisje. Hopelijk is het wel netto.
Denk het eigenlijk niet want dan zou die meer verdienen dan onze nationale huilebalk.

En wat bedoelen ze met ongeveer 7500 ? ?
Kunnen ze bij de belastingdienst geen fatsoenlijk loonstaatje opmaken ?
Dit pleit niet echt voor ons landelijk financieel razzia bureau.
Of wordt er hiermee bedoeld dat er nog een leuke bonus aan vast zit wanneer de "CIO" weer mag vertrekken.


Tja, en wat kunnen we daar dan van verwachten? Als dit zijn salaris is, dan kan het natuurlijk geen zwaargewicht zijn. Slim hoor om in een zeer complexe en hoog geautomatiseerde omgeving met 30.000 tot 35.000 mensen, waarvan enkele duizende IT-ers zo'n CIO neer te zetten :(

Zou 10x dat salaris niet redelijker zijn qua salaris?
Zou je daarmee dan niet wat beters aan kunnen trekken?

Wat zou een CIO bij ABN Amro, Nationale Nederlanden, HP of IBM eigenlijk verdienen?

Zwaargewichten worden niet meer afgemeten naar hun inkomen.

De macht tot het veranderen en verminderen doet zich kennen door kennisoverdracht. De resultaten worden zichtbaar door het bewijs van onkunde en minder verspilling van belastinggeld door arrogantie.

Een voorbeeld is de websiteb www.Gemeenteanalyse.nl

H? leuk C.Rippen : reclame maken voor je eigen site.

Die man is verantwoordelijk voor tientallen miljoenen euro's per jaar. De beslissingen van deze man kunnen vele miljoenen euro's verschil maken. Dan ga je toch niet beknibbelen op het (in mijn ogen belachelijk laag) salaris. Het is absoluut ongeloofwaardig dat deze man de beste is voor de functie. Het inhuren van een IT consultant kost de belastingdienst (gemiddeld) al snel een paar ton per jaar. Kneuterigheid ten top.

If you pay peanuts....you get monkeys!
Tjonge jonge...wat een Hollandse truttigheid, zeker ingegeven door Wouter B.

Meer weten over salarisschalen bij de overheid. Kijk op:
http://www.inoverheid.nl/artikel/arbeidsvoorwaarden/1112008/salaris-bij-het-rijk.html

Dan weet je alles.
De CIO van de belastingdienst staat er zelfs in functie bij.

is Thunissen nog wel bij de Bdienst?

Ja, Jenny is er nog steeds. Die wordt de hand boven het hoofd gehouden. Ze hadden haar er al lang geleden uit moeten kieperen!

nou ben benieuwd of het wiel opnieuw word uitgevonden van 10 jaar geleden...

Weet er iemand iets over deze man?
Wat heeft hij eerder gedaan en met welk resultaat?

Hoewel ik dit ook een mager salaris vind voor de verantwoordelijkheden die deze meneer draagt kan het nog wel eens een interessante situatie opleveren wanneer hij veel succes heeft.

Er wordt de laatste tijd wel vaker geroepen dat het betalen van een multi-ton salaris niet per definitie de beste persoon opleverd maar de praktijk heeft nog geen bewijs geleverd. Ook op BNR was een paar weken terug een panel van experts te horen die stelde dat er in de boardrooms geen denktank van economische Einsteins zitten maar doorgaans een club HBO gediplomeerde mensen met een vlotte babbel en een normaal gezond verstand. Dit is natuurlijk niet erg, juist helemaal niet.

Als het echt waar is dat de mensen met een salaris van tig tonnen of meer dan een miljoen helemaal niet zo zeer hyper intelligente businessguru's zijn maar eerder doorsnee mensen met een vlotte babbel en een gezonde portie intelligentie die toevallig op het juiste tijdstip op de juiste plaats waren.....

Dit kan wel eens wegen openen voor mensen die het meer van hun verstand moeten hebben dan van hun vlotte babbel en vriendjespolitiek-skills. Oh en we doen het met alle plezier voor een paar ton minder :)

Dat geloof je toch zelf niet. Wat voor een verantwoording draagt deze man en welk een veranderingsprocessen dient hij door te voeren. Dat kan niet voor zo'n salaris. Minimaal het driedubbele moet hij krijgen.

Ik vind het wel grappig dat mensen oproepen om deze CIO een veel hoger salaris te geven. Er is namelijk geen enkel bewijs dat een topsalaris leidt tot betere prestaties als het gaat om leidinggevende posities.

Ik snap dat het bedrag vanuit marktwerking 'laag' is, en het leidt geen twijfel dat deze baan verre van een makkie is. Ik vind het uitgangspunt dat hij zich eerst wil bewijzen (als dat zijn gedachte) is, wel een goede.

Daar zouden meer CIO's een voorbeeld aan kunnen nemen. Als hij succes heeft kan hij immers altijd nog overstappen op de corporate sector, waar er wel met immens hoge bedragen wordt gesmeten.

Tjonge, wel grappig en typisch Hollands. Als iemand (te)veel verdiend staan we allemaal vooraan om hem of haar publiekelijk af te branden.

Nu gaat iemand aan de slag voor een goed salaris (laten we eerlijk wezen, hoeveel procent van ons krijgt dit) en dan is het weer niet goed. Eigenljk wel lachen...

Erik, je slaat de spijker op zijn kop. Eerst maar eens bewijzen en daarna snel de beloning.

Als directeur van een niet al te grote zorginstelling, omroep of ziekenhuis verdien je in Nederland al gauw tonnen. Onze nieuwe CIO heeft een werkelijk gigantische verantwoordelijkheid: de zorg over de vele tientallen miljarden van alle belastingbetalende burgers van Nederland. Misschien dat hij het best goed gaat doen voor die 90k. Maar het bedrag zegt alles over het benul, de awareness en het imago van ons vakgebied bij politiek Nederland.
Daarbij ook nog de bemoeienis van onze staatssecretaris, die de SOA-klok heeft horen luiden. We moeten het ergste vrezen, hopelijk vindt hij snel een nieuwe hobby.

Tja, met dit salaris hebben we meteen de kern te pakken waarom er zoveel mis gaat met ICT in de overheid. Hopelijk behoort dhr. Sijstermans tot die groep waar inkomen ondergeschikt voor de keuze om een overheidsfunctie te vervullen. Balkenende zal in het bedrijfsleven ook het 10-voudige verdienen en die hoor je ook niet klagen...

Sijstermans heeft bij Schiphol het lef gehad om te kiezen voor inhoud, in tegenstelling tot velen om hem heen die adviseerden om te kiezen voor gebaande wegen.
Hij nam de beslissing om het vluchtleidingsysteem te baseren op de native XML database Tamino. Mede hierdoor werd het systeem niet alleen erg snel, maar ook nog eens betrouwbaar en vrijwel onbeperkt flexibel (denk aan constante aanpassingen van datastructuren/model zonder maintenance windows oid). Nog steeds roepen anderen dat dat wel erg gedurfd is om niet-relationeel te durven gaan in de Oracle/IBM/MS age, terwijl zijn beargumenteerde keuze zich dagelijks bewijst (draait al jaren, Sijstermans is er al jaren weg!).
Ik verbaas mij niet als blijkt dat de stap van Sijstermans een heel bijzonder motief kent, namelijk dat hij het tot zijn burgerplicht rekent om het land te helpen verbeteren (en dus de belastingdienst) en dat hij zijn inkomen goed genoeg vindt om het niet tot een verder speerpunt te verheffen.

Chiel (of zal ik raden naar jouw echte naam)

Wim is de laan uitgestuurd bij Schiphol, nadat hij het vluchtinformatiesysteem (dus géén vluchtleidingssysteem!) tevergeefs 5 keer heeft proberen te vervangen.

De keuzes waarover jij het hebt waren niet zijn keuzes!
Wim moest deze keer doen wat hem verteld werd, omdat anders de voormalige directie van Schiphol kon opstappen.

Kortom alle lof voor de directie!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-04T08:50:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.