Pharmapartners: EPD moet aangepast worden

Dit artikel delen:

De normen waaraan zorginformatiesystemen moeten voldoen bij de verplichte invoering van het epd zijn onvoldoende doorontwikkeld. Bovendien wordt er te weinig geluisterd naar zorgverleners en leveranciers. Dat stelt Robi Nederlof, directeur van Pharmapartners, een van de grootste automatiseerders in de Nederlandse zorgsector.

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) houdt bij de verplichte invoering van het elektronisch patiëntendossier te krampachtig vast aan de eerste versie van standaarden, specificaties en randvoorwaarden waaraan de zorginformatiesystemen moeten voldoen. Dat stelt Robi Nederlof, directeur van Pharmapartners, een van de grootste automatiseerders binnen de Nederlandse zorg. "Als leveranciers nu inbouwen wat VWS voorschrijft dan zijn de zorgsystemen niet compleet." Hij vreest dat de informatiesystemen volgens de huidige VWS-normen niet voldoen aan doelstellingen zoals de verbetering van de patiëntveiligheid en betere uitwisseling van patiëntgegevens.

Volgens de directeur staan er nog te veel fouten in de eerste versie van de standaarden, specificaties en randvoorwaarden. Hij noemt als voorbeeld de uitwisseling van informatie over de overgevoeligheid van patiënten voor medicijnen. Daardoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. Het opvragen van die gegevens is een verplicht onderdeel van de beveiligingskwalificaties, maar in diezelfde tekst wordt het uitwisselen van die gegevens niet verplicht gesteld. Bovendien is er volgens de directeur nog veel onduidelijk over de aansprakelijkheid voor de juistheid van informatie.

Nederlof vindt ook dat er te weinig rekening wordt gehouden met nieuwe inzichten die bij proefprojecten met het epd naar voren komen. Een voorbeeld is het uitwisselen van medische dossiers tussen de huisartsenpraktijk en de huisartsenpost. Die communicatie moet straks via het landelijk schakelpunt (verbindingsknooppunt van beveiligde verbindingen tussen zorgverleners) verlopen. Dat sluit volgens Nederlof niet aan bij de werkwijze in de praktijk. Hij vindt dat dit regionaal georganiseerd moet worden.

Genuanceerder

Volgens Pharmapartners vinden leveranciers en zorgverleners dat de voordelen van het epd zich eerst moeten bewijzen. Volgens hem gaan het Nictiz en VWS er bij voorbaat al vanuit dat het epd leidt tot betere patiëntveiligheid. "Er is een groot verschil tussen tests met het epd in een proefregio en landelijke invoering. Bij het landelijke epd gaat het om een veel grotere schaal. Bovendien krijg je te maken met zorgverleners die hun bedenkingen hebben over elektronische gegevensuitwisseling, onder wie medisch specialisten."

"De overheid kan het epd wel opleggen, maar de vraag is natuurlijk of professionals wel achter de invoering staan. We verwachten de landelijke invoering van het epd goed mogelijk is, maar dat er jaren nodig zijn voordat het volledige epd er is. Pas dan kan worden vastgesteld of het epd werkelijk bijdraagt aan verbetering van patiëntveiligheid."

Het steekt de automatiseerder dat een aantal adviezen van leveranciers in een vroegtijdig stadium van de ontwikkeling van het epd terzijde is gelegd. Het gaat bijvoorbeeld om de technische specificaties van de UZI-pas, de persoonsgebonden beveiligingspas waarmee zorgverleners inloggen op de informatiesystemen. Volgens Nederlof zijn die specificaties niet implementeerbaar door fouten in de formulering. Maar inmiddels zou beloofd zijn om dat in een volgende release van de specificaties aan te passen.

Xis-normen

Zorgverleners die verplicht aan epd deelnemen moeten beschikken over een goed beheerd zorgsysteem (gbz). Om zorginformatiesystemen te kwalificeren doorlopen leveranciers het XIS-kwalificatietraject. Op dit moment is de kwalificatieprocedure ingericht voor leveranciers van software voor de uitwisseling van medicatie- en waarneemgegevens van huisartsen.

De leverancier gaat binnenkort rond de tafel met Nictiz (adviesorganisatie voor ict in de zorg) om zijn commentaar te geven op de ontwikkeling van het epd. Hij vindt het vreemd dat bij dat gesprek geen zorgverleners uitgenodigd zijn.

Pharmapartners

Pharmapartners is een van de grootste automatiseerders binnen de Nederlandse zorgsector. Het bedrijf heeft contracten met:

-930 apotheken, dat is 48 procent van de markt.
-2010 huisartsen, dat is 32,5 procent van de markt.
-44 ziekenhuis- en intellingsapotheken, dat is 43 procent van de markt. 

Cijfers: Pharmapartners.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Administratie vertraagt beveiliging van EPD

VWS kan vraag beveiliging EPD niet aan

Klink: Onveilige systemen vertragen EPD

Minister wil invoering EPD uitstellen

Regering wil hoge straffen tegen misbruik EPD

Informatiebeveiliging bepaalt succes van EPD

Artsen en politici uiten kritiek op brief over EPD

Patiënt kan pas over 10 jaar volledig EPD inzien

'Vervanging EPD door Google is denkfout'

Ziekenhuizen zien EPD niet zitten

EPD is een grote beveiligingsoperatie

Doemdenken over het EPD

EPD is bewust geen dossier

Kilometers dossiers bedreigen succes EPD

'Klant en personeel Pharmapartners merken niks'

Getronics verkoopt Pharmapartners aan TSS

Senaat schort invoering van EPD op

Nictiz zoekt nieuwe beheerder voor LSP

VWS: Veel zorgsystemen niet klaar voor EPD

Klink stelt verwachting EPD opnieuw bij

VWS stemt in met gebruik regionale EPD’s

Invoering EPD ligt enorm achter op schema

Artsen: Invoering EPD in 2010 is niet haalbaar

Chipsoft opent patiëntendossier via Microsoft

GGZ geeft patiënt via web toegang tot dossier

Pharmapartners vormt eiland binnen Getronics

Getronics neemt Pharmapartners geheel over

Invoering EPD loopt vertraging op

Minister: hackers moeten EPD opnieuw testen


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-12T11:17:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.