Rijks-CIO Hillenaar: 'Er komt geen RCC'

Dit artikel delen:

Het voormalige RijksComputerCentrum op een suikerzakje

Het Rijk werkt niet aan de creatie van één RijksComputerCentrum (RCC). Dat stelt rijks-cio Maarten Hillenaar. Wel heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een verzoek uitgezet bij ICT~Office om een haalbaarheidsonderzoek in stellen naar het samenvoegen van een aantal computercentra van ministeries. De brancheverenging veroorzaakte verwarring door in een persbericht hierover te spreken van een 'onderzoek naar een RCC'.

Maarten Hillenaar, directeur Informatiseringsbeleid Rijk bij het ministerie van BZK, laat een ICT- Haalbaarheidstoets uitvoeren over het consolidatievraagstuk van de departementale datacentra. Deze toets van branchevereniging ICT~Office, bedoeld om de kwaliteit van ict-projecten bij overheidsorganisaties te verbeteren, geeft in een vroegtijdig stadium aan of het gewenste project succesvol kan zijn.

Volgens Hillenaar gaat het rijk naar een ict-beleid gebaseerd op een aantal datacenters die in sommige gevallen meerdere departementen bedienen. 'Het bericht dat ICT~Office uitstuurde over de toets heeft mensen op het verkeerde been gezet doordat er werd gesproken over de mogelijkheid van een RijksComputerCentrum. Dat is meer 'wishful thinking' dan realiteit. Sommige ministeries kunnen gebruik maken van een gezamenlijk datacentrum, maar andere zullen hun eigen computercentrum houden. Ik zie bijvoorbeeld niet voor me dat Defensie en Financiën een datacentrum gaan delen. Daarvoor verschillen die departementen te veel van elkaar. Het gaat hier om het concentreren van rekencentrumactiviteiten rond logische kernen.'

Besparingen

Binnen de Rijksoverheid maakt een aantal kerndepartementen gebruik van een eigen datacenter of van een ict-ketelhuis van een 'shared service'-organisatie. Daarnaast hebben diverse ministeries de automatisering, inclusief het rekencentrum, uitbesteed aan een marktpartij. De haalbaarheidstoets van ICT~Office moet uitwijzen of een consolidatie van datacentra kan leiden tot besparingen (schaalvoordelen, goedkopere locaties, energiezuiniger en efficiëntere inrichting). Naast de fysieke samenvoeging van computerzalen wordt ook gekeken naar consolidatie van de hardware, servervirtualisatie, meer homogeniteit in de gegevensverwerking, het voorkomen van onnodige redundantie in data en het saneren van applicaties.

BIj de haalbaarheidstoets is het de bedoeling om ook de kennis van marktpartijen in te zetten. Het ministerie van BZK en ICT- Office organiseren donderdag 29 oktober 2009 daarom een workshop in Den Haag. Bedrijven met kennis van shared services, datacentra's, het doorrekenen van hardware en netwerkverbindingen en migratie kunnen hieraan deelnemen.

Nota

In de Strategienota Bedrijfsvoering Rijk staat de ambitie om te komen tot een rijksbrede bedrijfsvoering die zich kenmerkt door meer eenheid, meer efficiëntie en meer integraliteit, tegen minder kosten. Het haalbaarheidsonderzoek naar de consolidatie van datacentra vindt in dit kader plaats.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

www.govnoc.com ?

govnoc.com = www.cyberbunker.com

Die twee hebben niets met elkaar te maken, de oude eigenaar is een goeie bekende van mij. Die bunker is overgenomen. Wel mooie oplossing voor de overheid zo'n ouwe NATO bunker :P

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-12T11:24:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.