Rijk kiest strikte ICT-leveringsvoorwaarden

Dit artikel delen:

Bedrijven die ict-diensten leveren aan de overheid, krijgen binnenkort te maken met striktere leveringsvoorwaarden. Zo moeten ze gebreken aan pasopgeleverde systemen gratis verhelpen en garanderen dat ze tot vijf jaar na acceptatie onderhoud op producten en diensten verstrekken. Dat staat vermeld in de nieuwe Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten (Arbit), waar het blad Binnenlands Bestuur de hand op wist te leggen.

De overheid werkt al vier jaar aan de nieuwe leveringsvoorwaarden. Ze vervangen de oude voorwaarden, die geen rekening houden met nieuwe technologie zoals webdiensten (Software-as-a-Service). Het is onbekend wanneer de overheid de nieuwe voorwaarden officieel publiceert en wanneer ze daadwerkelijk in werking treden.

Bepalingen

De belangrijkste vernieuwingen in de Arbit hebben te maken met de ondersteuning door ict-dienstverleners. Zij worden verplicht om gebreken aan de door hen opgeleverde systemen gratis te verhelpen, zodra het euvel zich binnen een jaar na oplevering openbaart. Ook moeten ze de geleverde technologie tenminste vijf jaar onderhouden. Dat geldt ook voor oude releases van software.

Andere bepalingen pakken gunstiger uit voor de ict-bedrijven. Zo komt er een aansprakelijkheid van maximaal viermaal de opdrachtvergoeding en komt het risico van beschadiging of verlies van producten vanaf de aflevering voor rekening van de opdrachtgever. Ook moet de overheid de leverancier binnen twee weken na oplevering laten weten of hij het opgeleverde accepteert of niet.

Informeren en meedenken

Ook de aanbesteding zelf wordt duidelijker gemaakt. Leveranciers moeten verplicht informeren naar de doelstellingen en de organisatie van de opdrachtgever. De overheid gaat er als opdrachtgever vanuit dat de ict-bedrijven meedenken over de uitvoerbaarheid van de opdracht.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is momenteel niet bereikbaar voor een verdere toelichting.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Briljant! Dit zal de prijzen flink opdrijven. Ik zie de ICT kosten van de overheid hiermee nu niet direct zakken.

En 5 jaar lang verouderde technologie onderhouden?

Resteert nog een artikel over het tijdig betalen door de opdrachtgever....

Dit gaat dus betekenen dat projecten vooraf helemaal dicht getimmerd gaan worden en dat er ook niet afgeweken kan worden van de specs. Dit gaat natuurlijk niet werken, heb nog geen enkele overheidsorganisatie meegemaakt, die bij het begin van een project duidelijk weet wat ze willen en dit ook kunnen en willen formuleren.

Gaat de overheid nu ook opnemen dat zij garanderen dat zij capabele projectmedewerkers aan haar eigen zijde heeft staan, met die ferme verzekeringen die nu gaan eisen...?
Wel leuk, als je dus een overheidscontract weet te scoren heb je direct vijf jaar beheeropbrengsten...

Daar gaat de inzet van de Ubuntu Linux desktop bij de overheid met een lts (long term support) van maar liefst drie jaar. [https://wiki.ubuntu.com/LTS]

Het worden dus lange, trage aanbestedingsprocedures, waarbij meerdere potentiële opdrachtgevers met hun ideeën moeten komen. Ik mag aannemen dat daar een vergoeding tegenover staat. Of wil de overheid gratis consultancy?!

Hoe doen ze dat met open source software? Daar is geen 'leverancier'! Kan nog leuk worden.

Dat kan nog leuk worden voor Microsoft-leveranciers. Veel leveranciers verdienen aan het vele onderhoud en problemen oplossen aan Microsoft-producten.

Als ze dit gratis moeten doen, dan zijn ze hun melkkoe kwijt.

Tsja, als je zelf niet competent bent dan verhoog je toch gewoon de eisen aan anderen?

Als ik de nieuwe Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten bekijk, dan heeft het instellen van een rijks-CIO niet geholpen.

Je kan wel eisen dat geleverde technologie standaard tenminste vijf jaar onderhouden moet worden, maar dat is meestal niet kosteneffectief. Dan moet je het ook niet eisen.

Ook komt het nogal kinderachtig over dat “leveranciers moeten verplicht informeren naar de doelstellingen en de organisatie van de opdrachtgever”. Het is beter elkaar te informeren, door te vragen om de zien of de boodschap wel goed over komt en dat te blijven doen.
De overheid kan zichzelf natuurlijk wel verplichten om haar status, structuur en doelstellingen goed te formuleren. Maar ja de overheid houdt meestal te veel van politieke bullshit, zoals bedrijven van marketing bullshit. Dus verwacht er niet te veel van en laat beide partijen een bullshit-filter gebruiken.

ICT-bedrijven laten meedenken over de uitvoerbaarheid van de opdracht is natuurlijk prima. Maar dat kan alleen over het ICT-deel. Van politieke en politiek-ambtelijke processen hebben ze te weinig verstand. En welke overheid (of andere opdrachtgever) wil expliciet aangeven welke potentiële problemen zij binnen de eigen organisatie voorziet? Gezamenlijk een informele risico-analyse (update) maken is altijd mogelijk en beter dan alleen een formele eenmalige RA.

Prachtig al die positieve reacties hier.

In plaats van te kijken naar de mogelijkheden die deze voorwaarden biedt schieten we het direct af.
Ja het Rijk is niet altijd even duidelijk in haar specificaties, heeft niet altijd de juiste personen in huis om het project te dragen en is onderhevig aan politiek. Lijkt me dus een doorsnee onderneming, waar je te maken hebt met kantoorpolitiek, ontbrekende of wisselende wensen/eisen en medewerkers die eigenlijk al met hun hoofd bij zijn/haar volgende werkgever zitten.

De nieuwe voorwaarden zullen ervoor zorgen dat een leverancier geen loze beloften meer doet. Wordt alles duurder? Ik ben van mening van niet. Het voor traject zal zorgvuldiger worden uitgevoerd. Wat wil de klant nu eigenlijk? Heb ik alle benodigde informatie? Dit zijn vragen die meer belang krijgen.
Een goed uitgevoerd voortraject zal bijdragen aan een goed eindproduct.

@ Jan van Leeuwen,

Je geeft het antwoord zelf al. Als er gebruik gemaakt wordt van open source software zonder leverancier, dan gelden de nu gestelde eisen niet. De eisen zijn namelijk van toepassing op de leverancier. Geen leverancier, geen eisen. KISS-principe.

Ook open source projecten/producten kennen een supportbeleid, niets bijzonders. Zo kent PostgreSQL standaard vijf jaar support:
http://wiki.postgresql.org/wiki/PostgreSQL_Release_Support_Policy

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-04T14:45:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.