OT2010 besteedt vaste telefonie opnieuw aan

Na hergunning en rechtszaken volgt nu de heraanbesteding

Dit artikel delen:

Het programmabureau OT2010 heeft een nieuwe aanbesteding uitgeschreven voor de levering van vaste telefonie. De opdracht was in september 2010 toegekend aan telecombedrijf KPN, kwam in december van dat jaar in handen van concurrent Tele2 en werd in januari 2011 teruggedraaid na tussenkomst van de rechter. Nu de overheid de aanbesteding opnieuw uitschrijft, kan elke leverancier weer meedingen.

Het cluster Vaste telefonie vormt een van de onderdelen die onder de noemer Overheidstelecom 2010 (OT2010) worden aanbesteed voor zo'n tweehonderd (semi-)overheidsinstellingen. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van vijftien tot twintig miljoen euro per jaar.

Afwijking

De heraanbesteding van de opdracht wijkt op een paar punten af van de oorspronkelijke aanbesteding. Zo heeft het programmabureau een harde datum gesteld waarop de initiële looptijd van de opdracht eindigt, dat is 16 april 2014. Deze datum komt ongeveer overeen met het eind van initiële contractperiode van 42 maanden, zoals eerder was vermeld in het oorspronkelijke document.

De nieuwe aanbesteding behoudt echter dezelfde maximale looptijd van het project, terwijl de definitieve gunning een halfjaar later plaatsvindt. De aanbesteding voorziet namelijk in de mogelijkheid om na 16 april 2014 driemaal te verlengen, met in totaal 42 maanden. Dat is een halfjaar langer dan in het oorspronkelijke document stond.

Rechtszaak

Heraanbesteding is volgens het programmabureau noodzakelijk 'door bijzondere omstandigheden', die zich hebben voorgedaan bij de oorspronkelijke aanbesteding. De definitieve doorgang van de nieuwe aanbesteding is afhankelijk van een kort geding dat de Staat gaat aanspannen.

De opdracht voor vaste telefonie was in eerste instantie al gegund aan KPN. De telecomreus werd later alsnog gepasseerd toen concurrent Tele2 met belastende documenten kwam. De stukken zouden aantonen dat de wholesale-afdeling van KPN een kortingsactie op bepaalde inkooptarieven afsprak met de retailtak van het bedrijf, zonder dit tijdig te melden aan zijn concurrenten.

Toch besliste de rechter in een kort geding dat KPN ten onrechte is uitgesloten van de aanbesteding. Bovendien bepaalde de rechter dat de Staat zijn voorgenomen gunning aan Tele2 moet intrekken, overigens zonder dat de opdracht automatisch bij KPN moet worden neergelegd. In afwachting van een kort geding dat de Staat tegen dit besluit gaat aanspannen, is nu besloten alvast de nieuwe aanbesteding uit te schrijven.

Geïnteresseerde partijen kunnen zich tot het middaguur van 28 maart 2011 inschrijven voor deze heraanbesteding.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-15T16:58:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.