Van Vliet: Nutteloos internet

Dit artikel delen:

Als communicatieadviseur ben ik de laatste die zal ontkennen dat internet ons veel heeft opgeleverd. Sinds midden jaren '90 heeft het ons veel meer snelheid gegeven in de processen en ons effectiever gemaakt met communicatie.

Er zijn echter altijd mensen die deze voordelen weer teniet doen door volslagen nutteloze toepassingen te verzinnen. Wat dacht u bijvoorbeeld van Geocashing? Een zogenaamde hobby die mijn dochter van 19 beoefent. Ik wist al dat ze een makkelijke studie had gekozen, maar nu weet ik het zeker.

Volgens Wikipedia is Geocaching een buitensport en -spel, waarbij gebruik wordt gemaakt van een GPS-ontvanger om ergens ter wereld een zogenaamde cache (schat) te vinden. Na het verstoppen van de schat maakt de plaatser via internet de locatie bekend aan andere geocachers.

Als u dacht dat het aan mijn dochter lag, heeft u het mis. Geocaching groeit over de hele wereld razendsnel, ook in Nederland. Ongelooflijk dat zoveel mensen dit leuk vinden. De enigen die er een probleem mee lijken te hebben zijn ik zelf en Staatsbosbeheer. In veel natuurgebieden is het namelijk verboden dingen te begraven of buiten de paden te lopen. Het groeiende aantal cachers leidt regelmatig tot verstoring van bijzondere natuurgebieden.

De meest recente nutteloze toepassing is natuurlijk planking. Ontstaan als een gekke rage op Facebook. Met name in Australië is het enorm populair: je voordoen als een houten plank. Bij planking lig je op je buik, helemaal recht als een houten plank, op een randje of richel terwijl iemand een foto maakt. Des te gevaarlijker de richel, des te beter de foto en daarom nemen steeds meer jongeren onverantwoorde risico's tijdens het planken. Onlangs viel een 20-jarige jongen zijn dood tegemoet toen hij probeerde te planken op een richeltje van zijn balkon op de zevende etage.

Opvallend genoeg zorgde het tragische nieuws vervolgens voor een sterke toename van het aantal plankers op Facebook, waar vervolgens 25 mei als wereldwijde 'Plank-dag' aangekondigd werd.

Ben ik nu in de minderheid als ik dit als volslagen nutteloos ervaar?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

En wat dan nog? Bezigheden als achter een bal aanhollen om er tegen aan te schoppen zijn niet veel nuttiger. Klinkt me in de oren als nodeloos "is nieuw en ik vind het stom" reactie.

Mooi staaltje menselijke evolutie. Al die mensen die dit soort 'onnuttige' experimenten overleven maken uiteindelijk het menselijk ras sterker en slimmer.

@webmaster: da's lekker. Je drukt op plaats reactie, vervolgens vraagt ie of je je profiel wil bijwerken. Als je dat dan doet of overslaat, is je reactie weg.

@Peter: volgens mij kom je in de problemen als je het evolutionair mechanisme op die manier interpreteert (omdat het niet-lineaire aspect ontbreekt). Je interpreteert een gevolg als deel van het mechanisme (waarmee niet is gezegd dat wat je zegt niet waar kan zijn). Het 'planking'-gedrag zou langs een of andere weg voor zichzelf en door zichzelf een hogere kans op overerving moeten creëren.

Bij het constateren van een dergelijk mechanisme mag je m.i. geen sprong maken van bijvoorbeeld gedrag naar chemie in de observatie. Bijvoorbeeld de constatering dat het planken zoveel adrenaline veroozaakt, dat de behoefte aan het doen onstaan van nageslacht sterk toeneemt, zou een aantal ogenschijnlijke (dus valse) oorzaak/gevolg-relaties opleveren.

Blijkbaar voorziet internet met diverse toepassingen in de diep menselijke behoefte aan contact en 'gekend worden'. De huidige generatie jongvolwassenen lijkt wel verlijmd met smartphones. Het is ze alles gelegen aan een plaatsje op het scherm van velen. De meeste mensen worden graag herkend als ze binnenkomen op een feestje. Voor extreme bekendheid moet je extreme dingen in beeld brengen. Een foto van een toiletpot of stoeptegel haalt het niet vrees ik.

Geocaching lijkt mij reuze "nuttig" voor topografisch besef en contact met de omgeving. Goed voor de lichaamsbeweging. Ik ben blij als mensen bossen waarderen. Ik kom vaak in bossen en ik heb nog nooit geocachers gezien, laat staan last van geocachers gehad. Volgens mij wordt het probleem opgeblazen.

Graffiti zijn in mijn ogen niet nuttig. Maar planking vind ik wat dit betreft wel origineler en heel wat minder overlast geven. Extreme vormen van planking zijn "gevaarlijk" maar normale planking kan volgens mij ook best leuk zijn. Roken en deelname aan het verkeer zijn in elk geval véél grotere killers. Wat te denken van onzorgvuldige voedselproductie? Wie herinnert zich nog het pleidooi in de VS om supersoakers te verbieden... levensgevaarlijk, het daagt namelijk mensen uit om hun mitrailleur uit het keukenkastje te halen.

Waar het om gaat is dat er altijd mensen te ver gaan. Dat doen ze ook in het verkeer, bij cafebezoek, bij sportwedstrijden en bij het reageren op websites. Dat maakt voor mij de activiteit in kwestie niet meteen verdacht.

Wat is "nut" dan precies? Het internet als zodanig staat volgens mij niet ter discussie. Andere instanties hebben weer moeite met andere functies van internet. Ik zou blij zijn, dat het Internet zoveel mogelijkheden biedt en zoveel mensen met elkaar in contact brengt.

Vooruitgang gaat het snelst door een behoefte te vervullen, bekende voorbeelden zijn oorlog, seks en spel.

De vooruitgang van internet in de jaren 90 werd vooral veroorzaakt door seks, denk maar aan webcams, dynamische webcontent en videostreaming. blijkbaar vindt Robert van Vliet sekssites wel een zinvolle besteding.

Tegenwoordig is de behoefte van seks redelijk ingevuld en nu komen er andere invullingen, namelijk die van spel.

Door nieuwe technologiën de behoefte "spel" te vervullen, kan de vooruitgang weer een flinke vlucht nemen. het begon met gamesites en nu verplaatst de VR (Virtual Reality) naar R (Reality). Voorbeelden hiervan zijn QR-codes en Layar.

Kortom, zolang er menselijke behoeften met nieuwe technologiën ingevuld kunnen worden, is de vooruitgang gewaarborgd en of dit nu oorlog (jaren 40-90), seks (90-00)of spel (00-nu) is, maakt niet uit, als de behoefte er maar is.

@van vliet "Wat dacht u bijvoorbeeld van Geocashing? Een zogenaamde hobby die mijn dochter van 19 beoefent. Ik wist al dat ze een makkelijke studie had gekozen, maar nu weet ik het zeker."

Ik zie het verband tussen de hobby en de studie niet, jullie wel? Is ze "geologist" (grapje)??

Je behoort bij de meerderheid als het over creative geesten gaat en anders inderdaad tot de minderheid. Degene die startte met Geocashing is creatief geweest. Schat wordt gevonden, en klaar had het moeten het zijn. Dit zelfde natuurlijk voor planking. De minder creatieve geesten van deze aardkloot en volgzame slaven reproduceren slechts een goedgeslaagde aktie, in de hoop creatief en inventief gevonden te worden, of er zelfs munt uit te slaan (neem de muziek industrie, oude hit jatten doorheen rappen, en weer is een hit geboren). Daarbij zijn nog veel eenzame mensen die we in vroeger tijden in de kerkgemeenschappen terugvonden, maar dat is niet meer ´Cool´.

Virtuele Planking is in elk geval veruit te verkiezen boven deze vorm van planking http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-13650711
Een positief gevolg van Internet en misschien wel virtuele planking is dat we wat beter op gaan letten. waar de fysieke planken vandaan komen.
Nuttig, als je 't mij vraagt.

Wat een nuttig gebruik van internet, zulke artikelen schrijven...
Hier zie ik het nut dan weer niet van.
Als u de regels van Geocaching kent, worden de 'schatten' alleen geplaatst met toestemming van de grondeigenaar. Dan kan het natuurlijk niet dat staatbosbeheer het er niet mee eens is, aangezien ze er dan zelf toestemming voor moeten hebben gegeven...

Geocaching is zeker niet nutteloos, aangezien het de vele mensen die bijna de hele dag achter de computer zitten zelfs naar buiten weet te krijgen en beweging geeft! Iets wat veel mensen op het moment te kort komen.

Ik ben blij dat de schrijver van het stukje zijn beroep noemt in de inleiding van zijn verhaaltje. Uit de wijze waarop hij schrijft over Geocaching is dat namelijk niet op te maken. Als de schrijver vooraf ook maar het geringste onderzoek had gedaan was hij erachter gekomen dat voor het plaatsen van een Geocache de nodige tostemming van de grondeigenaar nodig is. Deze communicatieadviseur kletst nu maar wat. Misschien is het daarom raadzaam dat hij, net als zijn dochter, plaatsneemt in de schoolbanken.

Wat dacht u bijvoorbeeld van GeocaShing?

Waw, er zit er in die schat dan ook cash geld...?

Makkelijke studie? Welke? Communicatie misschien? Misschien brengt zij het verder dan het schrijven van overbodige columns.

ZO zijn er nog wel meerdere nutteloze toepassingen te bedenken die op internet zijn, kijk eens naar de gemiddelde Twitter berichten, "ik ga effe koffie drinken", "koffie is op", "ga nu lunchen" etc etc etc.

Heel erg interessant om dat allemaal te weten.

En over geocachen ieder zijn hobby toch, tis een vorm van bewegen, er op uit, creatief denken en een beetje IT ervaring kan nooit geen kwaad.

Maar ja de gemiddelde ITer, is vaak nog te lui om zijn desktopje te verlaten, Na het werk nog lekker thuis achter de pc/laptop, je zou bijna denken tis een verslaving

Ik denk dat de meeste vaders liever hun dochter in de natuur zien geocachen, waarbij ze ook nog wat kunnen leren over natuur, cultuur, historie en nog veel meer.....dan dat hun dochter net als de meerderheid van de studenten op het terras, in de kroeg en weet ik niet waar allemaal nog meer loopt te feesten en zuipen.

Vraag me af of papa-lief al eens mee geweest is met zijn dochter, ik denk persoonlijk van niet. Met een beetje meer interesse voor wat ze nu echt doet, i.p.v. het op te zoeken op wikipedia zou zijn mening wellicht heel anders worden over geocaching.

Als je het eenmaal zelf hebt gedaan, is het helemaal niet meer zo ongelooflijk dat mensen dit leuk vinden. Het is eerder moeilijk te geloven dat er mensen zijn die dit niet leuk vinden.

Ik vraag me af of de auteur van dit artikel ooit met z'n dochter mee gegaan is om zelf te ervaren wat geocaching inhoudt.
Mijn vader snapte meteen de lol van geocaching, mijn moeder vond het maar een rare hobby. Tot ze een keer met mij meeging. Toen begreep ze opeens hoe leuk het is. Nu gaan ze samen op stap om te geocachen.
Wees toch blij dat mensen ipv thuis te zitten computeren en tv te kijken en spelletjes te doen lekker naar buiten gaan én een spelletje doen! En dan nog wel een spelletje dat je je meer bewust maakt van je omgeving, dat je stimuleert om te gaan wandelen en fietsen en te puzzelen. En waarmee je op plaatsen komt waar je normaal gesproken niet aan zou denken om langs te gaan

Wees blij dat mensen nog genieten van de natuur ipv de hele dag van dit soort zure berichtjes te plaatsen. Vind je het beter als kinderen de gehele dag achter de computer zitten terwijl ze met de ouders ook lekker het bos in kunnen gaan met een uitdaging.

Grow up

Wees blij dat mensen nog genieten van de natuur ipv de hele dag van dit soort zure berichtjes te plaatsen. Vind je het beter als kinderen de gehele dag achter de computer zitten terwijl ze met de ouders ook lekker het bos in kunnen gaan met een uitdaging.

Grow up

Ten eerste, het eerste woord 'GeocaShing' geeft aan dat u zich niet zo heel veel interesseert voor wat uw dochter doet.

Ten tweede, als u in een zin 'ik zelf en Staatsbosbeheer' schrijft duidt dit op een redelijk egoïstisch persoon. Het is immers netter om 'Staatsbosbeheer en ik zelf' te schrijven.

En als laatste, als er in een gebied van Staatsbosbeheer iets verstopt wordt, is er 90% zekerheid dat Staatsbosbeheer zelf toestemming heeft gegeven. Mét regeltjes over hoe de geocache te verstoppen.

Dit artikel komt heel erg over alsof het geschreven is door iemand die iets heeft gehoord en geen benul heeft wat het is. Ja, even op de Wikipedia gekeken kan iedereen.

Tja, de schrijver dezes is zo te lezen niet al te trots op zijn dochter. Maar de dochter heeft vrees ik nog minder om trots op te zijn. Om onduidelijke redenen je eigen dochter publiekelijk afbranden, ik vind het nogal wat. En het is geen anonieme column, dus ik vermoed dat ze het zelf ook wel zal lezen.
Er zijn overigens zaken die meer kwaad kunnen dan nutteloze: bijvoobeeld artikelen die onwaarheden, onnauwkeurigheden en beledigingen (nogmaals: aan het adres van de eigen dochter nog wel) bevatten. Het is geocaching, niet geocashing. Er zijn prima contacten en overeenkomsten tussen Staatsbosbeheer en de Nederlandse geocaching-gemeenschap. Geocaches worden altijd met toestemming van de grondeigenaar geplaatst (voor zover er uitzonderingen zijn, betreft dat overtredingen van de spelregels van geocaching zelf). De schrijver is zeker ook een voorstander van alle cultuurbesparingen die eraan komen? Cultuur is immers allemaal puur nutteloos. Als ik de overheid één advies zou mogen geven om wat extra te besparen: deze adviseur e-overheid wegsaneren, want als ik zie hoe hij zich inleest in materie alvorens erover te publiceren, is geen advies beter dan zijn advies.

Vind het nogal wat dat je zo min over je eigen dochter kan schrijven. Schandalig zelfs. Misschien wordt het tijd dat papa eens achter die computer uit komt en met zijn dochter naar buiten gaat het echte leven in. Geocaching is een prachtige hobby waar je op de mooiste plekjes van ons land terecht komt. Papa moet nog veel leren. Vooral schrijven, research en niet te vergeten, trots zijn op zijn dochter. Jammer van deze nutteloze column en internet vervuiling.

Ik snap niet helemaal hoe de voordelen teniet worden gedaan door bijvoorbeeld geocaching. Volgens mij is internet groot genoeg voor iedereen en heeft niemand er last van als ik het internet voor geocaching gebruik. Daarbij, zoals door een aantal andere mensen wordt gezegd, is het een leuke manier om nog eens buiten te komen. Vooral als je zelf hele dagen achter de computer zit voor het werk en geen hond of kinderen hebt. Je komt op bijzondere plekken, waar je zonder deze hobby niet zo snel zou komen. Verder kan je deze hobby op allerlei manier uitvoeren, zo zijn er zelfs duik-, kano en klimcaches (hoe sportief wil je het hebben?). Lijkt me eigenlijk best nuttig allemaal in het kader van meer bewegen. Ik mis dan ook de argumentatie waarom dit een nutteloze toepassing zou zijn. En dan wordt ook nog staatsbosbeheer uit de hoge hoed getoverd, terwijl een cache niet op internet verschijnt voordat toestemming door de grondeigenaar is gegeven (feiten checken?!).
Ik hoop dat deze communicatieadviseur met dit stukje dit soort reacties probeerde los te maken, want dan is deze meneer zeer geschikt voor zijn functie. Zo niet, dan heb ik daar ook zeer mijn twijfels bij.

Geocaching mag dan nutteloos zijn maar het is wel erg leuk om te doen.

Onder de mensen die zich bezig houden met het geocachen zijn er genoeg oproepen en discussies over hoe men zich te gedragen heeft tijdens het geocachen en er zijn wel degelijk regels opgesteld door geocaching.nl en geocaching.com m.b.t. publicatie en goedkeuring, voor het leggen van een cache met het doel om overlast tegen te gaan en goodwill te kweken bij instanties als bijvoorbeeld staatsbosbeheer bij wie altijd om toestemming gevraagd moet worden voor het leggen van een cache als men op hun terrein een cache wil verstoppen.

Natuurlijk behoren mensen zich wel te gedragen in natuurgebieden en natuurlijk is het maar een spelletje hoewel men er behoorlijk pittige puzzels tegen kan komen en van sommige caches nog behoorlijk veel kan opsteken of men komt op plaatsen waar men anders nooit zou komen.

Ook kan geocachen een goede reden zijn om achter de (spel)computer weg te kruipen en naar buiten te gaan voor een wandeling van gemiddeld 15 Km als de cache een 'multi' betreft.

Als meneer van Vliet als een zuurpruim achter de t.v. blijft hangen en nutteloos blijft zeuren over dingen waar andere mensen veel plezier aan beleven dan moet hij dat zelf weten maar ik denk dat het ook voor meneer van Vliet eens een gezond idee is als hij eens een flinke wandeling gaat maken in de buitenlucht.

Deze columnschrijver is e-adviseur van de overheid? Geeft wel heel duidelijk de kwaliteit van de overheid weer. Lieden die praten over dingen waar ze werkelijk niets van afweten.

Aan de foto van de heer Van Vliet te zien, heeft hij zich net voor het hoofd geslagen. Hopelijk denkt hij daarbij: "Hoe kon ik zo stom zijn?".

Dan heeft ie tenminste één keer gelijk ;-).

Flashmobben, Poken, 4Square, happy slapping... Internet kent zoveel uitschieters waarvan sommige exoten privacy of normen opofferen, en andere bijzondere fenomenen na herhaling juist een enorm gebrek aan creativiteit duiden. Waar vroeger GBJ Hillebrand, de dominee of de column uit de papieren krant ons een spiegel voorhielden, is het de waan van de dag die onze maatschappij weerspiegelt. Geen Dumpert kijken, dan ga je twijfelen aan de evolutie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-03T13:49:00.000Z Robert van Vliet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.