Cloud computing bepaalt 2010

Dit artikel delen:

Cloud computing wordt dé technologie voor 2010. Dat blijkt uit onderzoek van Computable onder meer dan duizend experts. In bijna alle topics wordt cloud computing als de belangrijkste trend voor 2010 genoemd. Andere belangrijke thema's zijn groene ict, open source en open standaarden, virtualisatie, sociale netwerken en kostenbesparing.

'Vooral of bedrijven een public cloud (zoals Azure) of een private cloud (zoals Amazon) willen hebben en waarom, wordt een belangrijk onderwerp volgend jaar', zegt technisch consultant Frank Tamminga van Caesar Groep. Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat tot 2013 bedrijven hun applicaties en data voorlopig binnen de eigen datacenters gaan beheren. 'Tot eind 2012 zullen organisaties meer investeren in hun eigen private clouds dan in de diensten van zogenoemde cloud providers, zegt analist Phil Dawson van het onderzoeksbureau.

Een reden om te kiezen voor cloud computing is kostenbesparing, zegt ict-architect Hans Klunder van Serious Thinking. 'De huidige manier van beheren van de ict-infrastructuur is bij veel organisaties niet efficiënt. Kijk wat een cpu-tik bij Amazon kost en wat je eigen business betaalt. Dan zie je een hoop ruimte voor verbetering.'

Beveiliging

Een belangrijk punt binnen cloud computing wordt de beveiliging ervan. Volgens onderzoeksbureau Forrester investeert ruim 80 procent van de ondernemingen voorlopig niet in de cloud. De belangrijkste reden is dat ze zich zorgen maken over de beveiliging van hun applicaties en gegevens. Productmanager Sjon Post van CompuTrain: 'Onderwerpen waarover wij steeds meer vragen verwachten, zijn: Hoe moeten we de beveiliging ervan waarborgen, wie is feitelijk eigenaar van de informatie en wat wordt opgeslagen?'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik zie twee tegenovergestelde ontwikkelingen: enerzijds de totstandbrenging van cloud oplossingen; anderzijds een onrustig middenveld van aanbieders, hosters, providers, leveranciers die dat soms nog in de weg staan...
De verwachting is dat daar de komende tijd nog veel zal veranderen. Mijn voorspelling is dat de markt zich in het middenveld zal herordenen. Meer duidelijkheid over te leveren diensten en verdergaande specialisaties. De brug zal zijn het kundig kunnen aanbieden EN communiceren van de verschillende facetten van cloud-expertise.
Boeiend.

Het is natuurlijk allang niet meer de vraag óf cloudcomputing zal doorbreken of wannéér, maar op welke wijze. Cloudcomputing kan voor bepaalde delen van de infrastructuur of bedrijfsprocessen al heel goed worden ingezet. Het is géén zaak van alles of niets, maar voor de juiste toepassing delen van een private of publieke cloud inzetten. Een belangrijke rol is mijnsinziens weggelegd voor een system integrator. Deze zal de dienstverlening van de bestaande omgeving en van een cloud moeten integreren, waarbij rekening gehouden wordt met de specifieke (service / beveiligings) karakteristieken van de cloud. We zullen in de nabije toekomst veelal hybride omgevingen gaan tegenkomen, waarbij een aantal onderdelen zal bestaan uit clouddiensten.
De technologie voor de cloud is al redelijk volwassen, maar op het vlak van beveiliging, opschortingsrecht en compliancy bijvoorbeeld moeten nog een aantal stappen gezet worden.
Inderdaad een boeiende ontwikkeling

Cloud computing is gewoon oude wijn in nieuwe zakken met een sausje van schaalbaarheid, economy of scale en SaaS erover. Zoals gewoonlijk lopen de IT "deskundigen" als kippen zonder kop achter de hype aan zoals ze dat ook gedaan hebben bij BI, SOA, AJAX enz. enz. IT'er raken helemaal opgewonden van dergelijk ontwikkelingen maar de business heeft er geen boodschap aan. Als IT'ers nou eens de taal van de business zouden gaan spreken, dat zou pas een revolutie zijn.

"Cloud computing wordt dé technologie voor 2010".

Dé technologie voor 2010?

Cloud computing heeft mijns inziens weinig te maken met technologie, maar des te meer met een on-line/on-demand servicemodel, dat ook al niet volledig nieuw is. Ik bedoel, we hadden acht/negen jaar geleden al een kleine hausse aan ASP-diensten, die net zo snel ten onder gingen als dat zij opkwamen. Uiteraard is cloud computing (what's in a name..) op deze schaal mogelijk geworden door technische verbeteringen op het vlak van multi-tenancy en toegangsbeheer en hogere bandbreedtes, maar het zijn toch voornamelijk Google, Amazon en Salesforce.com geweest die cloud computing als servicemodel 'populair' hebben gemaakt.

Overigens zie ik nochtans een bescheiden toename van het gebruik van cloud computing bij grote ondernemingen. Ja, er wordt veel over gepraat, maar grote adopties blijven beperkt.

Ik zou daarom de ambitie van dit stuk willen nuanceren tot: "Cloud computing wordt hét gespreksonderwerp voor 2010".

Cloud Computing en Beleggingspolissen. Ik zie er een overeenkomst in. Bij de introducie ervan was iedereenovertuigd van de te behalen voordelen, maar pas na jaren komt de ergernis om de hoek kijken. In mijn optiek worden de nadelen van cloud computing, die heel stevig kunnen zijn, niet voldoende belicht. Het lijkt gemakkelijk om met de massa mee te hobbelen achter de grote (of kleinere) jongens aan. De vraag is echter of er zich niet extra donkere wolken boven de cloud zullen samenpakken. De gelukkig al veel genoemde beveiliging is er een van.

Andere aspecten zijn naar mijn mening: wetgeving, internationale veiligheid (wil je dat je gegevens in India of China komen?), beschikbaarheid (wat als de provider voorgoed of tijdelijk niet beschikbaar is?)

Ik deel dan ook de nuancering van Mike Chung op mijn manier: Wel praten, niet doen!

In principe hoeft cloud computing niet onveiliger te zijn dan IT binnen de vier muren met al zijn gaten. Alsof informatiebeveiliging nu wel goed is ingericht bij bedrijven! En leveranciers zoals Salesforce.com hebben een respectabele staat van dienst (OK, het phishing issue van 2007 daargelaten..) als het om security gaat. Compliance is een groter probleem bij grote, beursgenoteerde ondernemingen.

En dan moet je met de huidige markt niet vergeten wat voor een gruwelijk lekkere vendor lockin je jezelf in wurgt..

Daarnaast is er op sommige omgevingen het probleem dat er US law van toepassing is op de data in de Cloud..

Als laatste zul je al je apps moeten herschrijven als je bijvoorbeeld de Azure kant op gaat..

suc6.. Cloud gaat het niet redden in mijn sector, en dat ligt aan ons en aan mijn sector.

@Koen,

Ik heb 2 vragen voor je.
1. Welke sector is jouw sector?
2. En waar ligt het volgens jou aan bij jullie en je sector?

Overigens is mijn mening dat ALS je tot cloud computing overgaat het voor je duidelijk moet zijn waar je processen en gegevens zijn ondergebracht. Dit vooral omdat je volgens de wetgeving en ook verzekeringstechnisch je e.e.a. moet kunnen aantonen. Zeker bij "grote" bedrijven.

Overigens wil je dat als ondernemer zelf ook wel weten, om zo je business risico's te kunnen inschatten.

Correctie - het verschil tussen Azure en Amazon AWS heeft niets te maken met het onderscheid tussen public / private clouds.

Amazon AWS is een public Infrastructure (IaaS) cloud, terwijl Microsoft Azure een public Platform (PaaS) cloud is.

Het zijn dus allebei Public Clouds.

"Ik zou daarom de ambitie van dit stuk willen nuanceren tot: "Cloud computing wordt hét gespreksonderwerp voor 2010"."

Laten we halverwege 2010 dit stuk nog eens lezen. Wedden dat we dan concluderen dat wat Mike Chung schrijft, waarheid is geworden? Oude wijn in nieuwe zakken. Computable (en Intermediair) hypen het een na het ander, maar voor veel bedrijven levert het weinig op. Interessant voor kleine, nieuwe bedrijven, niet voor grote bedrijven. Moeten ze die tonnen die in software, hardware en mensen geïnvesteerd zijn dan zomaar weggooien?

"Ik zou daarom de ambitie van dit stuk willen nuanceren tot: "Cloud computing wordt hét gespreksonderwerp voor 2010"."

Laten we halverwege 2010 dit stuk nog eens lezen. Wedden dat we dan concluderen dat wat Mike Chung schrijft, waarheid is geworden? Oude wijn in nieuwe zakken. Computable (en Intermediair) hypen het een na het ander, maar voor veel bedrijven levert het weinig op. Interessant voor kleine, nieuwe bedrijven, niet voor grote bedrijven. Moeten ze die tonnen die in software, hardware en mensen geïnvesteerd zijn dan zomaar weggooien?

@Martin,

1. Public Sector
2. Tja, onze eigen gecreëerde vendorlockin + Time-To-Market + ROI

Dit binnen de visie om software te verkopen, met of zonder cloud.

@Ed Voncken,
Azure heeft ook een private cloud in de vorm van "een zeecontainer op je parkeerplaats"..

Cloud Computing... mocht willen dat ze 2010 zou kunnen bepalen. Leuke wishfull thinking en propagand van alle cloud producten leveranciers / aanbieders. De marketing hype rondom dit phenomeen is voorlopig nog vele malen groter dan het aantal reeds succesvolle clouds

Twijfel over de cloud, read this:
Voor alle mensen die nog niet wakker zijn, of me hun hoofd in de digitale mist lopen, deze artikelen ter bezinning voordat men aan een cloud begint:

1. CIA datamined Facebook (personal data online)
http://www.youtube.com/watch?v=KpLNlSKugHw

2. CIA - mind your tweets (personal expressions online)
http://wikileaks.org/wiki/Mind_Your_Tweets:_The_CIA_Social_Networking_Surveillance_System

3. Google was funded by the CIA
(Lust je nog meer gratis google diensten????)
http://www.youtube.com/watch?v=I0RJyuhWYvE

4. INDECT het online spy systeem van EU!
(het big brother systeem van de EU)
http://wikileaks.org/wiki/EU_social_network_spy_system_brief%2C_INDECT_Work_Package_4%2C_2009

1st Cyberlaw of Murphy:
Alles wat je ooit online zet, kan worden opgeslagen door derden, buiten jouw controle en (tegen) je gebruikt worden zonder dat je het weet en zonde je toestemming.

Denk ZELF na voordat je bedrijf in de cloud verdwijnt.

In de hele discussie over "de cloud" moeten we wel differentiëren tussen de Public Cloud en de Personal (Enterprise) Cloud. Bij de Public Cloud moet je denken aan de functionaliteiten zoals Google Docs etc. Bij deze heb je geen garantie qua veiligheid van je data zoals in eerdere reacties besproken.
De Enterprise Cloud is een omgeving die specifiek voor één organisatie opgesteld staat - on-site of off-site, maar wel altijd managed. En ja, als je goed tussen de regels door leest dan komen de buzz-words van de verleden jaren weer terug. Virtualisatie, Outsourcing, Insourcing, Managed Services, SBC, SAAS, SLA ... allemaal bijeengeveegd en het beestje een nieuwe naam gegeven. Het verschil is dat bij de Enterprise Cloud de beveiligingseisen van de opdrachtgevende organisatie in acht worden gehouden en de functionaliteit middels een SLA afgebakend.


Ik zie dat bedrijven steeds meer behoefte hebben aan enerzijds flexibiliteit, enerzijds door de toename van thuiswerken/deeltijdarbeid en anderzijds de kosten per werkplek sterk te reduceren. En dit alles met meer ‘Security’ en met minder energieverbruik.

Wij leveren een complete ICT werkplekdienst voor diverse branches en zijn gespecialiseerd in het nieuwe werken (SAAS). “Het nieuwe werken” betekend het ontzorgen van uw automatisering. Maar ook:

IT kosten verlagen
Flexibel werken
Veiligheid data verbeteren
GreenIT

Voor vragen: info@interlancecd.nl
Informatie : www.interlancecd.nl

We zien dat bedrijven steeds meer behoefte hebben aan enerzijds flexibiliteit, enerzijds door de toename van thuiswerken/deeltijdarbeid en anderzijds de kosten per werkplek sterk te reduceren. En dit alles met meer ‘Security’ en met minder energieverbruik.

Wij levern een complete ICT werkplekdienst voor diverse branches en is gespecialiseerd in het nieuwe werken (SAAS). “Het nieuwe werken” betekend het ontzorgen van uw automatisering. Maar ook:

1. IT kosten verlagen
2. Flexibel werken
3. Data Security
4. GreenIT (verlaag je stroomnota met 86%)

Graag wil ik kijken wat dit concept voor uw organisatie kan betekenen!!

Info@interlancecd.nl

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Cloud Computing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-10T10:27:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.