EU-bestrijding cybercrime is vijfjarenplan

Dit artikel delen:

Het opzetten van de nieuwe Europese bestrijding van cybercrime duurt zeker vijf jaar. Het nu aangenomen plan van de Europese Commissie voor internationale aanpak van cybercrime wordt in de komende vijf jaar in daden omgezet.

De ministers van Justitie van de EU-landen voeren in de komende vijf jaar de benodigde stappen door voor meer internationale bestrijding van cybercrime. De Europese ministers hebben vorige week een plan van de Europese Commissie (EC) aangenomen.

Waarschuwen

De nieuwe EU-aanpak van computermisdaad voorziet ook in samenwerking tussen de diverse overheden en politiediensten enerzijds en het bedrijfsleven anderzijds. Daarvoor zet de Europese Unie een online systeem op dat waarschuwingen voor en meldingen van cybercrime biedt. Europol is actief betrokken bij de informatie in dat systeem. Het online waarschuwingsplatform moet op korte termijn al worden gerealiseerd. Daarvoor is nu driehonderdduizend euro uitgetrokken.

De verdere invulling van het Europese plan neemt vijf jaar in beslag. Daarbij worden speciale internet-onderzoeksteams gevormd, zogenaamde cyberpatrouilles opgezet, gezamenlijke opsporingsdiensten samengesteld en grensoverschrijdende volgsystemen gebruikt. Met dat laatste kunnen digitale ‘huiszoekingen' worden gepleegd bij crackers die zich elders bevinden en ook computers gebruiken die weer ergens anders staan.

Gewone en e-misdaad

Het gaat bij dit plan om zowel online misdaad als reguliere misdaad waarbij de daders computers gebruiken. "Deze strategie geeft de Commissie, de lidstaten en andere belanghebbenden een gedeelde verantwoordelijkheid om de diverse maatregelen te introduceren", zegt vice-president Jacques Barrot van de Europese Commissie. Hij is verantwoordelijk voor justitie, vrijheid en beveiliging.

"Om de bestrijding van cybercrime efficiënter te maken, moeten alle belanghebbenden zich volledig toewijden aan de implementatie." Hij roept daarmee ook het bedrijfsleven op actief mee te werken aan dit nieuwe plan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Aha dat is dus waar het filmpje van XS4ALL voor waarschuwde.. Big Brother trekt ten strijde op internet tegen cyber en gewone criminaliteit (wat is het verschil ??)

"grensoverschrijdende volgsystemen gebruikt"
Die hebben ze toch al lang en breed operationeel.
Ze komen er nu pas openbaar en publiekelijk mee naar buiten, Ze geven het bestaan nu eindelijk toe.

"Hij roept daarmee ook het bedrijfsleven op actief mee te werken aan dit nieuwe plan."
Tuurlijk daaraan kan weel flink verdiend worden.

Achtergrond info:
http://www.privacymatters.nl
http://members.ziggo.nl/henryv/lucid.html
http://www.afcyber.af.mil/
http://www.frankwatching.com/archive/2008/03/19/nieuw-cyber-control-system-in-de-maak/
http://www.security.nl/artikel/23988/1/Air_Force_wil_wetten_van_cyberspace_herschrijven.html
http://www.af.mil/news/story.asp?storyID=123030505

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-02T10:40:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.