Minister: hackers moeten EPD opnieuw testen

Dit artikel delen:

De Tweede Kamer is akkoord met de invoering van het Elektronisch Patiëntendossier. Minister Ab Klink van Volksgezondheid beloofde de volksvertegenwoordigers dat het EPD voor invoering opnieuw door hackers zal worden getest.

Hackers zullen de beveiliging van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) voor de invoering nog eens uitgebreid testen. Dat beloofde minister Ab Klink donderdag 19 februari aan de Tweede Kamer. Op voorwaarde van een nieuwe test door hackers stemden de Kamer in met de wet die het elektronische dossier voor artsen en andere zorgverleners verplicht stelt. Het EPD wordt, zoals het er nu naar uitziet, in het voorjaar van 2010 bij zorgverleners ingevoerd.

Het patiëntendossier is al een keer door hackers getest. Minister Klink stemde in met een nieuwe test op verzoek van Kamerlid Jolande Sap van GroenLinks. Zij betoogde dat de veiligheid van het systeem cruciaal is voor het vertrouwen dat burgers in het elektronische dossier stellen. Burgers hebben het recht zorgverleners toegang tot hun elektronische dossier te weigeren.

Run

Zorgverleners en automatiseerders maken zich zorgen over het elektronische patiëntendossier. De eisen die het ministerie aan het systeem zouden leiden tot een incompleet systeem. Inmiddels is er onder zorgverleners een kleine run op de beveiligingspassen die hen toegang geven tot het epd. Het ministerie moest extra mankracht inzetten om de passen aan zorgverleners uit te leveren.

EPD: wondermiddel of hoofdpijndossier?

Computable-expert Bernard van der Feen (topic Security) houdt het Elektronisch Patiëntendossier van minister Ab Klink kritisch tegen het licht. Hij vraagt zich af of de voordelen wel opwegen tegen het mogelijke misbruik van medische gegevens. En hoe steekt de architectuur van het systeem eigenlijk in elkaar? Lees zijn eerste artikel De keerzijde van de EPD-brochure.

2  Inleiding van het Klink-EPD - 23 februari 2009
3  De architectuur van het Nederlands EPD  - 26 februari 2009
4  Het Landelijk Schakelpunt, knooppunt of knelpunt? - 2 maart 2009
5  Vervolg: het Landelijk Schakelpunt, knooppunt of knelpunt? - 5 maart 2009
6  De UZI-pas, wondermiddel of schijnveiligheid? - 9 maart 2009
7  Discussie rond de veiligheid van het EPD - 12 maart 2009
8  De volgende patiënt, het GBZ - 16 maart 2009
9  Alternatieve benadering van het EPD - 19 maart 2009

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben heel benieuwd welke "hacking club" hiervoor ingehuurd gaat worden :-) Of zouden dat het "EPD ontwerpers" zelf zijn?
Anyway... als het systeem straks operationeel is en draait in het wild, zal het vanzelf wel aan de tand gevoeld gaan worden vermoed ik.. Wet van Murphy.. Als het mogelijk is dat iets gehackt word... zal het ook zeker gaan gebeuren ;-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-20T11:59:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.