Bruce Schneier: beveiliging wordt lastiger

Dit artikel delen:

Omdat systemen complexer worden, wordt ook de beveiliging daarvan complexer. Tegelijkertijd worden internetcriminelen professioneler en hun malware geavanceerder. Dat zegt beveiligingsexpert Bruce Schneier. Schneier: "Dat alles betekent dat de zaker erger en niet beter worden."

Beveiligingsexpert Bruce Schneier, chief security technology officer van BT, besprak op de InfoSecurity-beurs in Brussel tien ict-trends die volgens hem van grote invloed zijn op beveiliging: hoewel informatie steeds waardevoller wordt (1) en ict-netwerken inmiddels behoren tot de kritieke infrastructuur (2) komt de controle over data steeds meer te liggen bij derde partijen (3). Omdat systemen complexer worden, wordt ook de beveiliging daarvan complexer (4). Tegelijkertijd worden internetcriminelen professioneler (5) en hun malware geavanceerder (6).

Hoewel softwareleveranciers hun patches later uitbrengen, duikt exploitcode juist eerder op (7). Terwijl beveiliging vaak is gericht op het communicatiekanaal (VPN, SSL), zijn aanvallen vaker gericht op individuele computers (8). Terwijl bedrijven beknibbelen op hun beveiligingsbudget (9), groeit ict onvermijdelijk uit tot nutsvoorziening (10).Schneier besloot zijn opsomming met de woorden: "Dat alles betekent dat de zaker erger en niet beter worden."

Aansprakelijkheid

Daarnaast betoogde de chief security technology officer van BT dat economische factoren van essentiële invloed zijn op de beveiliging van ict. Leveranciers laten hun beveiligings-investeringen afhangen van een financiële risico-beoordeling: is het goedkoper om beveiligingsproblemen aan te pakken, of om niets te doen?  

Zolang softwareleveranciers de financiële consequenties van slecht beveiligde software niet hoeven te dragen, hebben ze volgens Schneier geen prikkel om hun software inherent veiliger te maken. De wetgeving moet daar rekening mee houden en de aansprakelijkheid leggen waar hij hoort: bij de leverancier.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-27T14:30:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.