Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Durf jij te besparen met Smart IT?

Computable Expert

drs. Eric D. Schabell
JBoss Senior Solution Architect, Red Hat B.V.. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation en Cloud Computing.

Hoe kun je direct een impact maken op je ict-kosten? Wil je niet af van je dure, proprietary, vendor-locked ict-componenten? Wil je niet tegen je baas kunnen zeggen dat je denkt een manier gevonden te hebben om over te stappen naar een kwalitatief goed component voor een aanzienlijk lager bedrag?

Niets is slimmer dan een inventarisatie te maken van je huidige enterprise softwarearchitectuur om erachter te komen dat er veel te besparen valt. Wat dacht je van al die gesloten softwarecomponenten met standaard 'licentie'kosten met ook nog supportkosten als bonus er bovenop? Je ziet de laatste jaren dat bedrijven hun softwarearchitectuur lieten meegaan in de euforie van de groeiende economie. Niets was onmogelijk en met veel geld kwam veel tot stand.

Maar nu? We hebben het allemaal gemerkt. Ontslagen, krimpende budgetten, bezuinigingen op van alles wat met je eigen ict-uitgaven te maken heeft.

Maar er is hoop. Er is ruimte voor degenen die op het punt staan om deze dure oplossingen weer eens onder de loep te nemen. Soms gedwongen door bezuiningen, maar bij anderen is het zoeken van een manier om ruimte te scheppen voor projecten die nog moeten worden afgerond.

Wat je hieraan kunt doen is de tijd nemen om open source-oplossingen te vergelijken met deze dure componenten in je huidige softwarearchitectuur. Er zijn zoveel alternatieven voor alle lagen van je architectuur, van presentatie, data, transport, infrastructuur tot zelfs virtualisatie. Die open source-componenten en -oplossingen zijn er, vaak heb je zelfs meerdere componenten om uit te kiezen.

Wat is hieraan zo nieuw en speciaal vraag je je nu af? Het is namelijk het open source-model dat uitkomst biedt voor de Smart IT-bedrijven. Je softwarearchitectuur wordt via een 'subscriptie'model gesupport in plaats van dure licenties. Open source is gratis, zelfs als je enterpriseversies gebruikt. Open source-bedrijven leven van de supportcontracten. Je neemt een dienst af in de vorm van een 'subscriptie' waarbij zij er dan voor zorgen dat je een organisatie hebt om te bellen bij problemen of vragen.

Het verrassende hieraan is dat de kosten zo anders zijn in omvang. Veel bedrijven zijn hiermee bezig, veel bedrijven kloppen zelf aan bij de open source-organisaties die dit model hanteren. Velen hebben het al ervaren, van groot tot klein kampen wij allemaal met de huidige ict-kostenproblematiek.

Durf jij te besparen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Digital Transformation

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-27T14:59:00.000Z Eric D. Schabell
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.