Amerikanen kopen Nederlands Q-go

Dit artikel delen:
Dollars

De investeringsmaatschappijen Prime Ventures, Newion Investments en AlpInvest Partners hebben hun aandelen in het Nederlandse zoektechnologiebedrijf Q-go verkocht aan Rightnow. Dit Amerikaanse bedrijf, genoteerd aan technologiebeurs Nasdaq, koopt Q-go voor in totaal 34 miljoen dollar. Rightnow levert technologie om klantervaringen op websites te verbeteren. Met de aankoop van Q-go krijgt het bedrijf uit Bozeman, Montana voet toegang tot Europa.

Q-go levert software voor websites die vragen van bezoekers in hun eigen woorden laat stellen en vervolgens beantwoordt op basis van een intelligente semantische zoektechnologie. Het bedrijf (omzet rond de 8 miljoen dollar) houdt kantoor in Diemen, maar heeft ook buitenlandse vestigingen in de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje en Zwitserland. Er werken zeventig werknemers. Tot het zestigtal klanten behoren Rabobank, Air France-KLM, ABN Amro, Telefonica, Deutsche Telekom, ING, PGGM, SNS bank, DHL, Visa en de Catalaanse bank La Caixa.

Verdere ontwikkeling

Bij het Amerikaanse Rightnow (omzet circa 51 miljoen dollar) werken achthonderd mensen die zo'n tweeduizend klanten bedienen. Volgens Sake Bosch, managing partner van Prime Ventures, kan Q-go zijn zoektechnologie onder de vlag van het grotere RightNow verder ontwikkelen.

Marcel Smit, algemeen directeur van Q-go, stelt dat de technologie van zijn bedrijf de RightNow CX-oplossing verrijkt doordat bezoekers van websites relevante antwoorden krijgen op vragen gesteld in natuurlijke taal.'

Natuurlijke taal

Q-go werd in in juli 1999 opgericht door Berend Metz en Stan van de Burgt, die beiden daarvoor als portaalstrategen voor KPN werkzaam waren. Hun ideeën over de wisselwerking tussen natuurlijke taal- en internettechnologie werkten ze vervolgens in een ondernemingsplan uit. Q-go kreeg van diverse investeringsmaatschappijen durfkapitaal, met als meest recente investeerders Newion Investments, Prime Technology Ventures en AlpInvest Partners (NIB Capital Private Equity).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Digital Transformation

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-20T09:09:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.