Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Evolutie van ERP: op weg naar kant-en-klare processen

Dit artikel delen:

Computable Expert

Ricardo Passchier
Business Developer. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Business Analytics en Datamanagement.

Bij de keuze voor een erp-systeem verschuift de discussie van de geboden functionaliteit naar de bedrijfsprocessen die het ‘out-of-the-box’ kan ondersteunen. Erp-leveranciers verservicen hun software en leveren procesreferentiemodellen, zodat je in de toekomst geen applicatie meer koopt, maar kant-en-klare end-to-end processen.

Erp in zijn huidige vorm is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven sinds het zo'n twintig jaar geleden werd geïntroduceerd in een poging om voorheen losse bedrijfsapplicaties te vervangen door één overkoepelend systeem. Nog steeds zijn er organisaties die de overstap naar erp maken om af te komen van hun legacy. Een belangrijke drijfveer hierbij is de wens om meer procesgericht te werken. Erp-systemen kunnen bijdragen aan stroomlijning of standaardisatie van bedrijfsprocessen.

Naarmate standaardisatie van processen belangrijker wordt, zien we ook een beweging naar kant-en-klare configuraties. Er zijn al veel ondernemingen, met name multinationals, die gebruikmaken van een universele procestemplate om een uniforme werkwijze af te dwingen bij alle werkmaatschappijen. Hieraan ten grondslag liggen evenwel nog steeds functionele modules die aan elkaar geknoopt moeten worden om het gewenste proces uit te voeren. Een logische vervolgstap is dat leveranciers van erp-software een proces ‘out-of-the-box' gaan verkopen. Dus geen losse modules meer voor inkoop, verkoop, voorraadbeheer of financiële administratie, maar volledige procesketens zoals 'purchase-to-pay' of 'order-to-cash' die de boventoon voeren. Marktleiders SAP en Oracle spelen hier al op in door referentiemodellen beschikbaar te stellen met een kant-en-klaar procesontwerp en bijbehorende systeemondersteuning. Waar dit nu nog slechts als leidraad dient bij de inrichting, is de inrichting straks volledig voorgekookt.

Deze trend sluit aan bij de bpm- en soa-strategie van erp-leveranciers. De vraag is of erp in zijn huidige vorm blijft bestaan of uiteenvalt in services en als zodanig opgaat in bpm- en soa-platforms als NetWeaver en Fusion. Om hierop voorbereid te zijn doen organisaties er verstandig aan om hun processen goed in kaart te hebben en onder beheer te brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens mij is het inbedden van processen in een ERP-systeem geen aanvulling, maar is het onoverkomenlijk een onderdeel van een ERP-systeem. Elk ERP-systeem zal bepaalde processtappen afdwingen om het systeem werkbaar te maken.
De issue die vooral speelt is de flexibiliteit van de ERP-software; zijn de processen binnen het ERP-systeem algemeen toepasbaar op alle organisaties of kunnen deze processen eenvoudig en flexibel aangepast worden aan de wensen (en eisen) van de organisatie. Want natuurlijk is elke organisatie uniek in zijn soort ;-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-17T08:20:00.000Z Ricardo Passchier
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.