Iron Mountain stopt met opslag in de cloud

Dit artikel delen:

Dataopslagleverancier Iron Mountain wijzigt zijn dataopslagstrategie na kritiek van aandeelhouders. Het bedrijf wil af van zijn online dataopslagdiensten in de cloud, zoals archivering en back-up en recovery. De focus wordt gelegd op winstgevende diensten, zoals opslag en backup van tapes en harde schijven. Dit meldt Richard Reese, de nieuwe ceo van Iron Mountain.

Volgens Reese zijn de online dataopslagdiensten niet rendabel. Dat betekent dat online backupdiensten zoals Livevault online backup en Connected desktop backup verkocht worden. Ook de archiveringsdiensten gaan in de etalage, zoals NearPoint. Tevens gaan de e-discoveryproducten de deur uit, zoals Legal Discovery and eVantage. Op 11 april 2011 nam Iron Mountain al afscheid van zijn dataopslagdiensten Virtual File Store service en Active Service Platform.

HP en IBM

Iron Mountain wil een aantal online dataopslagdiensten blijven aanbieden met van software van andere leveranciers. Het gaat hierbij om het digital opslaan van beeldmateriaal, waaronder medisch beeldmateriaal als mri- en ct-scans. Iron Mountain gebruikt daarvoor de Medical Archiving Solution software van HP.  Verder maakt Iron Mountain gebruik van IBM's Content Manager OnDemand software, onder ander voor het versturen van facturen.

Poison Pill

Het rommelt al een paar maanden bij Iron Mountain. Begin maart ontstond er ruzie tussen de aandeelhouders en het managementteam over de te volgen koers. Aandeelhouder Elliott Associates, dat vijf procent van de aandelen bezit, wilde het bedrijf meer winstgevend maken door de strategie aan te passen. Het beheer van opslag op tape of harde schijven (record management) is winstgevend. Maar met de online dataopslagdiensten gaat het niet goed. Debeurswaarde van Iron Mountain is daardoor gekelderd.

Aandeelhouder Davis Investors, dat 19,5 procent van de aandelen heeft, ondersteunt het plan van aandeelhouder Elliott Associates. Het managementteam reageerde daarop met het opzetten van een ‘poison pill-constructie'. Die constructie is een standaard bedrijfsstrategie om een vijandige overname te kostbaar te maken voor de potentiële koper. Het doelwit brengt daarbij aandelen op de markt die de koopprijs moeten opdrijven. Kort daarna werd Richard Reese aangesteld als opvolger van ceo Bob Brennnan, die overigens betrokken blijft bij de reorganisatie.

Nederland

Iron Mountain is actief in Nederland. Het hoofdkantoor staat in Rotterdam, waar de opslag van tapes en harde schijven wordt uitgevoerd. De online dataopslagdiensten zijn ondergebracht bij Iron Mountain Digital, dat een kantoor heeft in  Schiphol-Rijk. Volgens Martin van Pijkeren, regional manager bij Iron Mountain Benelux, gaan de zaken in Nederland goed.

EMC Atmos

Iron Mountain is overigens niet de eerste die stopt met online storagediensten. Eerder stopte storageleverancier EMC zijn Atmos clouddataopslagdienst, omdat deze direct concurreert met ict-dienstverleners die EMC Atmos software verkopen. EMC wil zijn partners niet voor de voeten lopen, omdat de opslaggigant partners nodig heeft om verder te groeien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het beleid van EMC is niet gericht op het leveren van clouddiensten. EMC is een zogenaamde 'cloud enabler' die cloud-oplossingen levert aan cloudproviders.

De opzet van Atmos online was een proef om te onderzoeken hoe voor een op SOAP/REST gebaseerd object opslagsysteem eenvoudig web-applicaties konden worden geschreven. Hiertoe konden ontwerpers geruime tijd gebruikmaken van deze proef voor cloud opslag service.

" . . . EMC Atmos Online Storage Service is up and running. EMC’s own service based on the technology is there not because we want to be a service provider, but because it represents a real, living proof point. Also, you can’t really claim to understand cloud storage models unless you have services up and running – it’s how we learn and continue to improve the product that we sell to service providers. . . . . ."

Echter, de ontwikkelde web-applicaties bleken al snel door derden in productie te worden genomen, waardoor EMC 'noodgedwongen' deze cloudservice, langer dan was bedoeld, in de lucht moest houden.
Pas toe diverse Service Providers met het Atmos product hun eigen diensten konden aanbieden, werd - in overleg - de data gemigreerd naar deze providers en kon EMC deze service, volgens planning, uiteindelijk stoppen.

Ook EMC Mozy Backup is zo'n proef om ervaring op te doen met online cloud backup diensten. Momenteel heeft Mozy meer dan 75 PB aan data online staan, meer dan Amazon momenteel heeft. Deze grote hoeveelheid data geeft EMC de mogelijkheid om operationeel cloud ervaringen op te doen met deze enorme hoeveelheden online data.

Enkele weken geleden werd de operatie van Mozy back-up services doorverkocht aan dochter VMware die op haar beurt deze diensten in haar cloudofferings zal betrekken. http://blogs.vmware.com/console/2011/04/mozy.html

Hans Timmerman
CTO EMC Nederland.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-02T11:53:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.