Serie: Vier nas'en voor het mkb getest

Deel 4: Synology DS1511+

Dit artikel delen:

De Taiwanese fabrikant Synology maakt alleen nas'en: zowel kleine tafelmodellen als grote rekmodellen. De DS1511+ is bijna het grootste mkb-tafelmodel. Hij heeft vijf schijfsleuven en is uitbreidbaar met behulp van een eSATA-aansluiting met één extra schijf of via een of twee uitbreidingssleuven (genaamd DX510) tot nog eens vijf per uitbreidingssleuf en dus in totaal vijftien schijfsleuven.

De DS1511+ is een vrij grote zwarte kast. Aan de voorkant zijn statuslampjes te zien plus de vijf schijfsleuven. Achteraan treffen we twee netwerkaansluitingen aan, een eSata- en vier usb-aansluitingen, plus een afgedekte vga-aansluiting die je normaal niet zult gebruiken.

Functionaliteit

Vanaf drie schijven is raid-5 nodig en Synology biedt dan ook alle mogelijke raid-varianten voor zijn vier of meer schijven. Synology ondersteunt de uitbreiding van raid-volumes met grotere of nieuwe schijven, maar slechts met één schijf tegelijk en niet automatisch: je moet via het webbeheer de opdracht geven de grotere of nieuwe schijf in het systeem op te nemen en pas als dat volledig gebeurd is, kun je een tweede grotere of nieuwe schijf laten opnemen. Het probleem is dat dit schijf per schijf herhaald moet worden: je kunt niet meerdere schijven tegelijk toevoegen aan een array. Dat zou Synology dus beslist wat flexibeler mogen maken. De firmware heet overigens Disk Station Manager of kortweg DSM 3 en geldt voor bijna alle modellen van Synology. DSM 3 biedt een erg uitgebreide functionaliteit. Standaard stelt de installatieprocedure voor om zelf alle schijven op de veiligste en eenvoudigste manier in te delen. Synology noemt dat de Synology Hybride raid-configuratie. Zelf zagen we niet zo heel veel verschil met raid-5, maar we hebben Synology zijn zin gegeven en de nas alles zelf laten aanmaken, omdat de meeste gebruikers daar met grote waarschijnlijkheid ook voor zullen kiezen. Qua netwerkdiensten zit er al het mogelijke in voor zowel Windows- als Unix/Linux- als Mac-computers.

Beheer

Synology kiest ervoor om zijn DiskStation nas'en zonder geïnstalleerde firmware af te leveren. Bijgevolg moet er eerst een initialisatie plaatsvinden voordat je kunt starten met de beginafregeling. Daartoe heeft Synology Assisant-software geschreven: die doet de volledige initialisatie en installatie, beginafregeling en broncontrole. De installatiewizard begint al met een idioot probleem dat al versies lang bestaat en nooit door Synology opgelost is, ook niet met deze nieuwste versie 3. De wizard begint namelijk met een 'open bestand'-dialoogvenster en vraagt je naar de juiste firmware. Welke niet-expert weet hier wat hij moet invullen? De snelle-installatiegids in de pdf-handleiding rept hier trouwens met geen woord over. Gewoon op de bladerknop klikken levert een lijst op van firmwarebestanden op de meegeleverde cd-rom. Daaruit moet je de juiste firmware voor jouw DiskStation-model kiezen en daarin mag je zich beslist niet vergissen. Gelukkig maakt 'ds1511+' deel uit van de bestandsnaam, zodat we tenminste de juiste firmware voor het juiste model kunnen laden. Die firmware wordt dan in de DiskStation geïnstalleerd. Daarna begint de Synology Assistant volautomatisch met de installatieprocedure. Positief is, dat de software niet alleen voor Windows maar ook voor Linux en voor Mac bestaat. Dat webbeheer is een van de meest uitgebreide die we tot dusver onder ogen gekregen hebben. Prachtig uitgevoerd met een sterk pictografische aanpak en niet teveel ineens, zodat het allemaal erg gebruiksvriendelijk blijft.

Prestaties

Net als de meeste andere nas'en is de DS1511+ sneller met lezen dan met schrijven. Dat vertaalt zich in de zwakste prestaties voor de pure schrijftesten: aanmaken van inhoud, kantoorproductiviteit, bestanden en mappen kopiëren naar de nas toe. Wij maten een gemiddelde werksnelheid van 60,5 MBps tijdens de benchmark.

Conclusie

Synology heeft een paar hinderlijke storingen in de Assistant zitten die de initialisatie en installatie verzorgt. De webinterface is wel schitterend. Qua prestaties en functionaliteit stelt deze DS1511+ ons zeker niet teleur, maar er blijken nog betere keuzes te zijn in deze test.

Tabel met productinformatie en testresultaten

U kunt de tabel hier downloaden.

DE SERIE: Vier nas'en voor het mkb getest

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-20T12:58:00.000Z Jozef Schildermans en Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.