Dure harde schijven door Thaise overstroming

Thailand wordt al enkele weken getroffen door zware overstromingen. Door de wateroverlast zijn veel fabrikanten van harde schijven in de problemen gekomen. Fabrieken zijn onder water gelopen, producten kunnen niet vervoerd worden en onderdelen zijn moeilijk aan te leveren. De gevolgen hiervan beginnen nu ook zichtbaar te worden in Nederland. Harde schijven zijn steeds moeilijker in te kopen en de prijzen blijven maar stijgen.

De inkoopafdeling van de Nederlandse webshop ReplaceDirect begint de gevolgen van de overstroming te merken; het inkopen van harde schijven wordt met de week lastiger. De eerste populaire modellen beginnen op te raken. Zo is de 500 GB Samsung S2 externe harde schijf inmiddels niet meer in de ReplaceDirect webshop verkrijgbaar. Daarnaast hebben de inkopers al enkele weken problemen met de inkoop van interne harde schijven. Bij diverse fabrikanten is er geen enkele interne harde schijf meer verkrijgbaar, de voorraadaantallen staan al een tijdje stijf op nul.

De inkoopafdeling van ReplaceDirect geeft aan dat met name de externe harde schijven van Western Digital moeilijk verkrijgbaar zijn. Dat is ook niet zo gek aangezien Western Digital bijna 60 procent van zijn harde schijven in Thailand produceert. De problemen voor de harde schijf fabrikanten werden pas echt groot toen vorige week het noorden van Bangkok overstroomde. De meerderheid van de fabrikanten heeft hier namelijk productiebedrijven staan. Zo komt een groot deel van de harde schijven van Toshiba uit dit gebied.

Toeleveranciers

Een aantal toeleveranciers van harde schijven zijn getroffen. Nidic, een componentenleverancier voor harde schijven van Western Digital, Seagate, Hitachi GST, Toshiba en Samsung, maakt 70 procent van zijn onderdelen in Thailand. Het bedrijf Hutchinson Technology heeft aangekondigd meer van zijn componenten voor harde schijven in Noord-Amerika te gaan produceren. 

2012

De productieproblemen bij de fabrikanten zullen voorlopig nog wel even aanhouden. De inkopers van ReplaceDirect verwachten dat het tekort aan harde schijven nog zeker tot begin 2012 zal doorwerken in de prijzen. De prijzen zijn al enkele weken flink aan het stijgen en zullen de komende tijd alleen nog maar hoger worden. ReplaceDirect zegt voorlopig nog voldoende merken in de webshop op voorraad te hebben om te kunnen leveren. De problemen moeten echter niet te lang aanhouden, aldus ReplaceDirect

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-28T14:23:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.