Ministerie wil Wimax-frequenties ophakken

Dit artikel delen:

De Wimax-frequenties moeten in kleinere blokken worden aangeboden. Hierdoor krijgen nieuwkomers een grotere kans tijdens de binnenkort te houden veiling een licentie te kopen. Dat is het advies van de Opta en de Nederlande Mededingsautoriteit (NMa) aan het ministerie van Economische Zaken.

De Opta en NMa steunen het Ministerie van Economische Zaken in zijn plan om de te veilen Wimax-frequenties in kleinere blokjes te hakken. Dat moet nieuwkomers een grotere kans geven een licentie te kopen. Dat valt te lezen in het advies van de toezichthouders aan het ministerie. Als reactie op een consultatieronde onder telecombedrijven vroeg EZ aan Opta en de NMa om de veilingregels nog eens onder de loep te nemen.

De toezichthouders reageren positief op het plan van het ministerie om de spelregels op twee punten aan te passen. Ten eerste moeten licentienemers binnen twee jaar een openbare communicatie aanbieden via Wimax. Eerst was dit de plicht om minstens één persoon te bedienen in een jaar. Daarnaast wil EZ geen blokjes van tachtig Mhz,  maar van veertig Mhz veilen.

Meer kans

Door minder spectrum in een veilingkavel te stoppen, hebben meer partijen kans op een frequentie. Dat worden er nu zeker vijf, waar het er eerder maximaal vier waren. Dat moet samenspanning en strategisch inkoopgedrag tegengaan, maar ook de ontwikkeling van nieuwe breedbanddiensten bespoedigen. De woordvoerster van Opta: "Er kunnen ook blokken van minder dan veertig Mhz worden gekocht, dus het aantal winnende partijen kan boven de vijf uitkomen."

Vooralsnog is er geen advies tot uitsluiting van enige marktpartij.

Wimax buiten het dekkingsgebied

Bedrijven als KPN, T-Mobile en Vodafone zouden op een Wimax-licentie kunnen bieden als aanvulling op hun bandbreedte in de GSM- en UMTS-spectra. Kabelbedrijf Ziggo experimenteert met Wimax om buiten het dekkingsgebied van zijn kabelnetwerk toch televisie, internet en telefonie te kunnen verkopen.

Half juni 2008 ging het eerste Nederlandse commerciële Wimax-netwerk al van start. Toen startte het door Intel gefinancierde Worldmax de breedbanddienst Aerea in Amsterdam. In 2011 moet dat een landelijk dekkend mobiel breedbandnet zijn.

Intel denkt dat in 2012 ongeveer een miljard mensen gebruik maakt van een Wimax-netwerk ergens in de wereld. Dat Intel die verwachting uitspreekt is logisch. Nadat het met de Intel Centrino-chip eerst de Wi-Fi-markt open trok, wil de chipbakker hetzelfde doen voor Wimax.

De te veilen frequenties bevinden zich in de banden 2500 - 2690 Mhz en 2010 - 2019,7 Mhz.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-21T15:43:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.