Palm wringt zich tussen iPhone en Blackberry

Dit artikel delen:

Volgens fabrikant Palm is er nog genoeg ruimte voor een nieuw soort zakelijke smartphones. Blackberry's zijn wat saai en iPhones zijn vooral voor de lol. De onderneming introduceert daarom begin 2009 zijn nieuwe besturingssysteem Nova en opent een applicatiewinkel.

Het is dringen op de markt voor zakelijke smartphones, maar fabrikant Palm ziet voldoende mogelijkheden. Er is nog ruimte tussen de ‘saaie' Blackberry, die voornamelijk gericht is op werk en e-mail, en de ‘fancy' iPhone die veel mensen vooral voor de lol hebben. "Het zakelijke en persoonlijke leven komen steeds vaker samen", vertelt directeur Ed Colligan van Palm aan het Amerikaanse BusinessWeek. "Palm mikt op de vette middenmoot."

Het bedrijf uit Californië komt daarom begin 2009 op de markt met het nieuwe, op Linux gebaseerde, besturingssysteem dat als codenaam Nova meekreeg. Bovendien heeft het bedrijf een downloadwinkel geopend waar niet alleen toepassingen voor het bestaande besturingssysteem Palm OS, maar binnenkort ook de eerste applicaties voor Nova verschijnen. Palm biedt al een bescheiden assortiment van smartphones (Treo's) en handhelds (Tungstens).

Iets onwaarschijnlijks

Telecomaanbieders staan niet te springen om het zoveelste besturingssysteem voor mobiele telefoons waarvoor zij ondersteuning moeten bieden. Ook ontwikkelaars van toepassingen die op de smartphones draaien, zien hun werk opnieuw toenemen.

Iedereen is druk bezig met de bestaande platformen, die behalve de iPhone, Blackberry en Palm OS onder meer bestaan uit Windows Mobile, Symbian en Google Android. "Als Palm mij niet kan overtuigen van een grote en actieve doelgroep, ben ik er niet in geïnteresseerd", zegt een directeur van een bedrijf dat software voor de iPhone ontwikkelt. "Ze zijn kansloos tenzij ze iets onwaarschijnlijks te bieden hebben."

Alle wensen

Het idee is om van Nova een platform te maken dat zo flexibel is dat het een breed spectrum aan wensen kan bedienen. "Geen enkel product kan aan alle wensen van alle digitale consumenten voldoen", vertelt Palm-investeerder Roger McNamee. Volgens hem komt alleen de iPhone daar enigszins bij in de buurt, hoewel daardoor een probleem met de levensduur van de batterij is ontstaan. De topman verwacht dat Palm met Nova dat probleem niet heeft en gokt op een marktaandeel van twee procent. "Dat moet meer dan genoeg zijn."

Overigens werkt Palm al langer aan besturingssysteem Nova, maar heeft het bedrijf al enkele malen de opleverdeadline verschoven. Kenners van de onderneming verwachten dat het nu wel echt gaat gebeuren. Halverwege 2007 strikte de fabrikant namelijk Jon Rubinstein om leiding te geven aan de divisie productontwikkeling van Palm. Eerder werkte de topman bij Apple, het bedrijf dat mede door toedoen van Rubinstein, met de iPod en iMac uit een diep dal opklom. Sinds zijn aanstelling bij Palm werd het ontwikkelteam met honderdvijftig man uitgebreid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

BlackBerry als mobiele IT-helpdesk

iPhone verkoopt beter dan BlackBerry

Zakelijke bellers meest tevreden met iPhone

Windows Mobile ingehaald door Blackberry OS

BlackBerry grootste groeier bij smartphones

iPhone geschikt voor zakelijk gebruik

Vijf redenen om de iPhone wel zakelijk te gebruiken

Acht redenen om de iPhone niet te gebruiken

'Software nieuwe iPhone is weinig vernieuwend'

iPhone zakelijk nog steeds niet populair

Apple maakt iPhone aantrekkelijk voor zakelijke markt

Is de Iphone geschikt voor de zakelijke markt?

Palm kiest toch voor eigen Linux

Palm koopt licentie op broncode Palm OS

Aandeelhouders Palm accepteren overname HP

HP koopt Palm voor 1,2 miljard

'Weinig zakelijke applicaties op iPhones'

Zakelijke iPhone vereist security en beheer

Aandelenemissie Palm vergroot overnamekans

Aandelenemissie Palm vergroot overnamekans

Winst Apple en RIM veel hoger dan concurrentie

Blackberry opent webwinkel AppWorld in maart

MWC09 - Android, WiMo 6.5, gadgets en LTE

40 .Net-applicaties voor iPhone ondanks regels

Nieuwe Palm ondersteunt geen oude applicaties

Bono helpt Palm aan 100 miljoen dollar


Reacties

Palm is op sterven na dood, dit zijn de laatste stuiptrekkingen...

Titel had trouwens moeten zijn:

'Palm wil zich tussen iPhone en Blackberry wringen'

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-16T17:06:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.