KPN geeft UMTS-licenties Telfort op

Dit artikel delen:

Telecomconcern KPN geeft de umts-frequenties van dochteronderneming Telfort terug aan de Nederlandse overheid. Telfort verkreeg de frequenties na de veiling van umts-licenties in het jaar 2000. Ook de 1800MHz-frequenties van het dochterbedrijf geeft KPN terug.

KPN treft de maatregel nadat het Agentschap Telecom de aanbieder in mei 2009 een dwangsom van vijf miljoen euro oplegde, omdat het umts-netwerk van Telfort onvoldoende zou zijn opgetuigd. Uiteindelijk kan de dwangsom oplopen tot veertig miljoen euro. Om geen onnodige financiële risico's te lopen, vraagt KPN het ministerie van Economische Zaken om de vergunningen van Telfort in te trekken. Alle umts-verkeer van Telfort-gebruikers verloopt via het netwerk van KPN.

Twee netwerken

Het Agentschap Telecom, onderdeel van Economische Zaken, vindt dat de umts-vergunning van Telfort onvoldoende worden ingezet. KPN, die Telfort halverwege 2005 overnam, zou niet voldoen aan de uitrolverplichtingen die als voorwaarden in de vergunning zijn opgenomen. KPN is het daar niet mee eens en spande in 2008 tevergeefs een bodemprocedure aan. Het telecombedrijf vindt dat de bepalingen van het agentschap betekenen dat twee landelijke umts-netwerken moeten worden opgetuigd.

Zowel Telfort, KPN, als de toenmalige concurrenten Orange en T-Mobile (gezamenlijk) en Vodafone verkregen in 2000 een vergunning voor het ontwikkelen van een landelijk dekkend umts-netwerk. Dat gebeurde volgens een dagenlang veilingproces in het Scheveningse Kurhaus. Er was veel kritiek op het verloop van de veiling, voornamelijk over het prijsopdrijvend karakter. De vijf deelnemende partijen boden in totaal bijna zes miljard gulden (2,7 miljard euro).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-31T13:57:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.