Aandelenemissie Palm vergroot overnamekans

Dit artikel delen:

Mobieltjesfabrikant Palm hoopt ongeveer 313 miljoen dollar (ongeveer 212 miljoen euro) op te halen met de uitgifte van nieuwe aandelen. In de laatste twee jaar was de waarde van een aandeel Palm niet zo hoog als nu. Beursanalisten vermoeden dat het Amerikaanse bedrijf binnenkort wordt overgenomen en zien de Finse branchegenoot Nokia als grootste kanshebber.

Het geld dat Palm uit de aandelenemissie hoopt op te halen, gebruikt het bedrijf naar eigen zeggen voor 'uitbreiding van het werkkapitaal en voor algemene bedrijfsdoeleinden'. Zo kunnen de Amerikanen ermee nieuwe smartphones ontwikkelen die draaien op het zelfontwikkelde besturingssysteem WebOS. Dat platform bezorgde Palm de afgelopen maanden al een aanzienlijke stijging van de aandeelwaarde.

Zowel Palm als Nokia laten zich niet uit over de vermeende overnameplannen. Voor de Finnen zou het inlijven van Palm een goede manier zijn om het stagnerende marktaandeel in Noord-Amerika te stimuleren. Bovendien heeft Palm een uitgebreid aanbod smartphones, waarmee Nokia een vuist kan maken in de strijd met de populaire iPhone en Blackberry.

WebOS, Symbian en Maemo

Overname van Palm zou voor Nokia een moeilijk besluit opleveren over Palms nieuwe besturingssysteem WebOS. De Finnen zitten al in dubio over het gebruik van de platformen Symbian/S60 en Maemo. Een derde systeem is wellicht te veel van het goede.

Vanaf het moment dat Nokia in 2008 alle in Symbian deelnemende concurrenten uitkocht en besloot om het Symbian-platform open source te maken, doen geruchten de ronde dat de Finnen afstand willen doen van het veelgebruikte S60. De fabrikant zou nieuwe smartphones liever laten draaien op Maemo. Nokia heeft dit overigens altijd ontkend. Symbian en Maemo zouden prima naast elkaar kunnen bestaan op de markt voor duurdere smartphones.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Geklets. Er wordt al jaren gespeculeerd over een overname van Palm, maar geef een goede reden waarom.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-24T09:42:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.