GSM-frequentie binnen half jaar open voor UMTS

Dit artikel delen:

Gsm-frequenties mogen door de Europese Commissie voortaan ook worden ingezet voor mobiele breedbanddiensten. Het Europees Parlement en de Raad van Ministers hebben de modernisering van gsm-richtlijn gepubliceerd. In de oude richtlijn uit 1987 stond dat de 900 MHz-frequentie alleen gebruikt mocht worden voor gsm. Nationale overheden hebben nu een half jaar de tijd om de nieuwe richtlijn om te zetten in landelijk recht.

De bijgewerkte richtlijn zegt dat frequenties rond de 900 MHz-band ook kunnen worden gebruikt voor umts en, in de nabije toekomst, voor technologie van de vierde generatie zoals lte en WiMAX. De maatregel zou telecomaanbieders veel kosten kunnen besparen. Zij hoeven voor de implementatie van umts- en de nog snellere mobiele toepassingen minder te investeren in de uitbreiding van hun netwerken.

EU-commissaris Viviane Reding: 'In moeilijke economische tijden krijgt de Europese mobiele-communicatie-industrie van de beleidsmakers een duidelijk signaal dat zij wordt ondersteund. De nieuwe voorschriften maken een herschikking van het radiospectrum in de gsm-band voor mobiele diensten mogelijk, verscherpen de concurrentie en besparen de mobiele-communicatie-industrie tot 1,6 miljard euro aan kapitaaluitgaven.'

Inpandige dekking

De nieuwe regeling kan ook een verbetering van de inpandige dekking van umts-diensten betekenen.  Voor umts wordt nu de 2,0 GHz frequentie gebruikt. Een dergelijke hogere frequentieruimte heeft het nadeel dat het signaal beter kan doordringen in gebouwen. Als het 900 MHz-signaal voor umts mag worden gebruikt, wordt de ontvangst van het signaal verbeterd. Veel mensen maken juist binnenshuis veel gebruik van umts-diensten, zoals mobiel internet, en ondervinden daar nu nog problemen met de dekking.

Telecomaanbieders moeten eerst wel nog onderzoeken of andere technologie dan gsm daadwerkelijk op de 900 MHz-band kunnen worden ingezet zonder daarbij het bestaande gsm-signaalte verstoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Voorzorg is beter dan nazorg.
Atikel 174 lid 2 EG

Elektromagnetische straling stopt niet bij aankomst van het menselijke vel.

Wat is nu nog de wetenschappelijke waarde van het Zwitserse COFAM ll onderzoek (replica TNO-COFAM l)nu de Zwitserse onderzoekers de 6,5 % outliers hebben verwijderd ? Tik in het zoekvenster van stopumts.nl het woord outliers !Dat is oud nieuws. Dat deelde KPN (tevens als woordvoerder van Monet) mij in juni 2003 al mede. Men kan nu verlekkerd naar de 900 MHz band kijken, maar de vrijkomende 700 MHz band ziet er nog veel lekkerder uit, maar daar heeft KPN nog niet veel weet van. En KPN loopt wel vaker achter de feiten aan.

Voor de meest actuele en volledige informatie over de gezondheidsaspecten van mobiele telefonie zie stopumts.nl

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-22T10:27:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.