KPN: EZ mist langetermijnvisie telecom

Dit artikel delen:

De overheid ontbeert een heldere en gecoördineerde visie op het toekomstig gebruik van telecomfrequenties, meent KPN. 'Nu kijken ze alleen naar de vergunningen rond de 2,6GHz-band, terwijl binnenkort ook die rond 900MHz, 1800MHz en 2GHz worden vernieuwd', vertelt woordvoerder Steve Hufton van het telecomconcern.

Het Agentschap, het onderdeel van het ministerie van Economische Zaken dat is belast het opstellen en handhaven van regels voor het gebruik van etehrfrequenties, moet volgens Hufton duidelijkheid scheppen over het gehele spectrum van frequenties en niet telkens één deel daarvan. 'De duidelijkheid is nodig om een stabiel investeringsklimaat te scheppen', legt hij uit. 'Pas als je weet wat er met de verschillende frequentiebanden gaat gebeuren, kun je investeringen in technologie plannen.'

Innovatie

Eind oktober presenteerde het Agentschap de voorwaarden voor de veiling van de 2,6GHz-frequentieband, die in het eerste kwartaal van 2010 plaatsvindt. KPN is verbolgen dat 70 procent is gereserveerd voor nieuwe marktpartijen. 'Dat is slecht doordacht', meent Hufton. KPN en T-Mobile vinden dat zij als bestaande aanbieders te veel worden beperkt, wat investeringen in nieuwe technologie niet ten goede komt.

'Het Agentschap staat onvoldoende stil bij de gevolgen voor de consument en voor Nederland als geheel', vertelt woordvoerder Hufton van KPN. 'Begrijp ons niet verkeerd: KPN is voorstander van onafhankelijk frequentiebeleid. Maar alles wat beperkingen oplegt, beperkt ook de innovatie.'

2,6 GHz-frequentieveiling

Met de voorgenomen veiling wordt de frequentieband rond 2,6 gigahertz (GHz) verdeeld onder geïnteresseerde marktpartijen. Hoewel de veiling in de volksmond WiMAX-veiling wordt genoemd, kan de vrijgekomen frequentie worden gebruikt voor verscheidene soorten communicatietechnologie.

Behalve voor de nieuwe mobiele breedbandverbinding WiMAX kan de frequentie ook worden ingezet voor de concurrerende technologie lte (long-term evolution). Bovendien kan de bestaande umts-dekking met de vrijgekomen bandbreedte worden uitgebreid. Het ministerie heeft geen voorkeur voor de technologie die uiteindelijk op de frequenties worden gebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-09T10:16:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.