Storing Vodafone lag aan falende fallback

Dit artikel delen:

De storing die het netwerk van telecomaanbieder Vodafone anderhalve dag platlegde, is veroorzaakt door een falend fallback-systeem. Dat concludeert het bedrijf na onderzoek. Een landelijke gateway viel uit en de andere drie netwerkknooppunten konden die taken niet overnemen. Normaal gesproken gebeurt dat bij een storing automatisch. Door verstopping op het netwerk konden ruim vier miljoen zakelijke en particuliere abonnees hun mobieltje niet gebruiken.

Naar aanleiding van de resultaten uit het onderzoek past het telecomconcern zijn procedures aan zodat dergelijke netwerkproblemen in een eerder stadium kunnen worden gesignaleerd en opgelost worden. Bovendien gaat het bedrijf de vier landelijke gateways, netwerkknooppunten die zorgen voor het totstandbrengen van gespreks-, sms- en dataverkeer, intensiever bewaken.

Algemeen directeur Jens Schulte-Bockum van Vodafone Nederland meldt dat zijn bedrijf de ervaringen over deze grootschalige storing wil delen met 'andere relevante partijen', om zo een herhaling te voorkomen.

Verontwaardiging

Van woensdagmiddag 18 tot donderdagavond 19 november viel het netwerk van Vodafone uit. Onder de zakelijke gedupeerden waren medewerkers van Rijkswaterstaat, vervoersbedrijf Connexxion en vtsPN, de ict-afdeling van de Nederlandse politiekorpsen. De storing leidde tot veel publieke verontwaardiging. Een Tweede Kamerlid stelde voor dat telecomaanbieders hun netwerken delen op het moment dat er zich storingen voordoen.

Bij zakelijke klanten is het niet ongebruikelijk om afspraken te maken over de beschikbaarheid van de netwerkdiensten. Vaak wordt afgesproken dat de diensten meer dan 99,9 procent van alle tijd beschikbaar zijn. Dat lijkt veel, maar betekent dat de diensten jaarlijks ongeveer een halve dag uit de lucht mogen zijn.

Hoewel een storing van anderhalf etmaal zeker een schending van de afspraken is, wil woordvoerder Joost Galema niets zeggen over tegemoetkoming aan gedupeerde zakelijke klanten. 'De service-level agreements verschillen per klant en die gaan we niet aan de grote klok hangen.' Het bedrijf meldt wel dat abonnees een weekend lang gratis mogen sms'en ter compensatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Je kunt afspraken maken over beschikbaarheid (per maand en per jaar), maar voor de beveiliging geldt, dat er beschikbaarheidseisen gelden. Hiervoor worden zowel in de EN normen limieten gesteld alsmede door de verzekeraars eisen gesteld. Door deze grote storing betekent dat automatisch, dat alle beveiligingssystemen, die gebruik maken van Vodafone dus niet meer voldoen aan de door de verzekeraar gestelde criteria. In het vervolg dus geen Vodafone toepassen?

2 gratis SMS'jes als compensatie... Super Service!

Dat Tweede Kamerlid is ongetwijfeld niet gehinderd door enige kennis van zaken rondom performance: als het netwerk van vier miljoen abonnees uitvalt kun je die onmogelijk omzetten naar het netwerk van de andere aanbieders: die netwerken gaan dan natuurlijk *ook* kraken. En dan ligt het mobiele verkeer in het hele land plat!

Ik kan mij herinneren dat KPN vrijdagmorgen ook een storing had. Deze duurde wel niet zo lang maar toch.

Dan ook maar geen KPN meer. Er blijft niet veel over.

@bah

Ik weet niet hoelang jij over een sms doet, maar volgens mijn laatste informatie is het heel het weekend gratis sms-sen.

@Paulo

de storing van KPN betrof 'alleen' het internetverkeer, kon je in ieder geval nog bellen :-/
helaas duurde deze echter van 10 uur vrijdagmorgen tot ver in de zaterdagmiddag.
misschien minder ruchtbaarheid aan gegeven omdat er niet zoveel KPN-klanten meer zijn?

Het voorstel van het 2e kamerlid vindt ik onnodig. Voor particulieren of bedrijven (zoals dat vervoersbedrijs) waarbij telecommunicatie onmisbaar is moeten hoeven wat mij betreft helemaal niet door een overheidsmaatregel beschermd worden i.g.v. uitval van een provider.

Die moeten en kunnen gewoon zelf hun back-up voorzieningen regelen. Een particulier kan bijv. een extra pre-paid SIM-kaartje paraat hebben, een bedrijf kan diverse andere alternatieven hebben tot en met aansluiting op een andere provider.

Dat kost geld, maar als dat vanuit veiligheidsoverwegingen of bedrijfscontinuiteit blijbaar nodig is dan is dat zo. Geen reden om dat op de gemeenschap af te wentelen.

En ze geloven het ook nog...
merken de Vodafone gebruikers niet nog steeds van die "vreemde" belletjes, iedere dag gaat het mobieltje af en hangt direct op...
iemand met een beetje verstand begrijpt dat er een virus in hun netwerk zat... en... nog steeds zit, ze onderdrukken het gewoon en compenseren de billing;
waarschijnlijk dat een buitenlands betaalnummer dat virus heeft ingeplant!
en dan ook nog...
vrije sms in het weekeinde???
dat is goed voor de sms verslaafde tieners, echter...
de zakelijke klanten die echt zonder communicatie middel zaten op hun (soms kritische) momenten, die hebben helemaal niets aan vrije sms in het weekeinde!?!?!
Vodafone durft gewoon niet over de brug te komen, geld opstrijken voor geen service en niets echt terug doen!

@Paulo
Bij KPN was het inderdaad alleen het internet en met het instellen van een ander APN was het leed al snel weer geleden, hoefde je niet te wachten tot de storing was opgeheven.

Op www.vodafone.nl:

"Als gebaar voor deze storing biedt Vodafone daarom alle particuliere en zakelijke klanten een weekend gratis sms'en binnen Nederland aan van 5 december 0:00 uur tot 6 december 24:00 uur."

Zul je zien dat van 5-6 december het netwerk weer plat ligt, maar dan overbelast is vanwege het sms-verkeer ;-)

Wat een gedoe, wat een geklaag! Ik vond het heerlijk, twee dagen kon niemand me lastig vallen. Geweldig! Het deed me terug verlangen naar de jaren tachtig. Ze zouden het vaker moeten doen! Kom op Vodaphone, trek gewoon lekker een keer per maand de stekker eruit, dan kunnen we allen eens rustig tot bezinning komen.

Storing Vodafone lag aan falende back-up. Sure, je hebt gelijk Computable!

@ maarten potor als je zo graag rust wil
zet je toch gewoon je telefoon uit.
En het is Vodafone met een f ipv ph.

ik vind dat vodafone het wel goed probeert te doen door een weekend lang gratis te laten smsen.
De meeste vodafone klanten hebben ondertussen ook een smsje gekregen.

Misschien hadden ze wat beter na moeten denken over de backup?
Daar meer in investeren is iniedergeval een goed idee voor in de toekomst.
Heel vervelend voor met name de zakelijk gebruikers!

Van die "vreemde" belletjes" heb ik ook wel eens last. Dan wordt je 8-9 keer gebeld door 'nummer onbekend' en wordt er voordat je uberhaupt kan opnemen ongehangen. Falende back-up lijkt me inderdaad wat makkelijk geredeneerd. @Paul Virus in het netwerk zou misschien kunnen. Zou ik als Vodafone ook niet aan de grote klok hangen.

@MLV

Is niet zo makkelijk als het lijkt. Natuurlijk kan ik de telefoon gewoon uitzetten, maar er zijn nogal wat mensen die beledigd zijn als je dat doet. Alsof je verplicht bent dat ding constant aan te hebben. Donderdagmorgen had ik een aantal mensen teruggebeld, en een paar zeiden toen zelfs beledigd, dat ze op teletekst hadden gelezen dat de storing al over was. Priv� contanten h�. Niet klanten van werk of zo.

@Tho


idd, backup ? zat er een tape vast ?
Men zal wel fall-back bedoelen

Telecom en Datacom en willekeurige welke netwerken dan ook zullen altijd enige vorm van storing hebben. De stroom valt wel eens uit, er staan files op de snelweg (een falen van de infrastructuur) en dus ook communicatie netwerken hebben hier last van.

Dat particulieren even niet kunnen bellen/gebeld worden is uitermate vervelend, maar ook wel weer overheen te komen.

Voor bedrijven kan het simpelweg geld kosten; maar goed dat is contractueel op te lossen door boete clausules af te spreken.

Voor belangrijke overheidsorganen, hulpdiensten en dergelijke moet je bedacht zijn op andere oplossingen die kunnen fungeren als back-up.

Als ��n telefoonnetwerk uitvalt, kan je het best zo inregelen dat de betreffende telefoon op een ander netwerk kan roamen. dit werkt in het buitenland met een Nederlands telefoon prima, waarom hier dan niet.

Mochten �lle telefoons uitvallen dan moet je kunnen terug vallen op andere communciatie middelen; bijvoorbeeld dus praatpalen, andere landlijnen en je hebt altijd nog het radioverkeer.

Bij een recente rampoefening werd zelfs gebruik gemaakt van zendamateurs om de communicatie levend te houden.

Ik sluit me aan bij de mening dat zakelijke gebruikers niets hebben aan een weekendje smssen.
Evenmin de particuliere klant trouwens, want die raakt nu alleen maar verslaafd aan smssen als deze het al niet was.

Ik werk overigens bij Connexxion, en kan melden dat een dergelijke storing inderdaad onze hele gang van zaken plat kan leggen. Er is op zo'n moment geen enkele communicatie meer mogelijk met onze verkeersleiding. De bussen hebben zich wel gered, maar een tram staat onder voortdurend toezicht. Plaatsbepaling met GPS icm GPRS, en tja... Als die laatste het niet doet...
Overigens hebben de bussen dan ook geen noodknop op het moment dat er een calamiteit staat te gebeuren. Een ieder heeft tegenwoordig een mobieltje, maar het is haast van de zotte.
We sturen raketten naar de maan en weer terug, maar een GSM/GPRS verbinding hangt af van 1 telefoonpaal in Groningen, nota bene.

Thijs

@Thijs
Connexxion heeft dit over zichzelf afgeroepen. Bij het uitfaseren van ComboNet is gekozen voor een goedkope oplossing.
Maar GSM is helemaal niet voor kritische communicatie ontworpen en al helemaal niet voor noodoproepen! GSM is ontworpen om grote groepen gebruikers tegen lage tarieven een dienst te bieden die behoorlijk betrouwbaar voor niet bedrijfskritisch gebruik.

Voor bedrijfskritische communicatie heb je andere systemen. Ga maar eens op bezoek bij jullie buren, GVU of bij de HTM. Die hebben hun zaken wel voor elkaar.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-23T11:16:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.