'T-Mobile voldoet al lang aan roamingregels EU'

Dit artikel delen:
roaming buitenland telefoon gsm italie

Telecomaanbieder T-Mobile zegt al twee jaar te voldoen aan de Europese verplichting om per 1 maart 2010 zijn klanten een kostenlimiet voor dataroaming te bieden. Abonnees kunnen zelf een dagelijkse limiet van 5 MB instellen, vertelt een woordvoerder. Bovendien wordt voor alle abonnees vanaf 3 mei 2010 standaard een limiet van 50 euro ingesteld. Dat is pas vanaf juli verplicht. Toch twijfelt telecomwaakhond Opta en start een onderzoek.

Doordat T-Mobile per 1 maart geen nieuwe dataroamingbeperking presenteert die direct te herleiden is naar de nieuwe Europese regels, is het volgens Opta onduidelijk of de aanbieder aan de regels voldoet. De T-Mobilewoordvoerder vindt van wel: 'Met de dagelijkse limiet die wij sinds twee jaar aanbieden, loopt T-Mobile juist voorop in de bescherming van mobiele internetters.'

Signalen

Telecomwaakhond Opta moet nog een standpunt over de zaak bepalen. 'Opta heeft signalen opgevangen dat T-Mobile niet voldoet aan de verplichtingen die de Europese Commissie stelt per 1 maart 2010', vertelt woordvoerder Cynthia Heijne van Opta. Die signalen zijn aanleiding om de zaak te onderzoeken. 'Dat houdt in dat we contact opnemen met de aanbieder en dat hij kan reageren.'

Als Opta geen genoegen neemt met de reactie van T-Mobile, kan de organisatie de aanbieder een waarschuwing geven en eisen dat de begrenzing snel wordt ingevoerd. Doet de aanbieder dat niet, dan riskeert hij volgens Heijne een last onder dwangsom en een maximale boete van 450.000 euro. Ze vertelt dat het onderzoek enkele weken in beslag kan nemen.

Standaardinstelling

Branchegenoten KPN en Vodafone hebben sinds 1 maart 2010 een dataroamingplafond van vijftig euro (exclusief btw) dat door abonnees zelf kan worden ingeschakeld. Deze opt-in regeling is binnen de Europese Unie vanaf 1 maart verplicht. Vanaf 1 juli is het verplicht om de begrenzing van vijftig euro als standaardinstelling aan te bieden. Abonnees kunnen deze beperking uitschakelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-02T16:23:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.