Draka geïnteresseerd in Italiaans overnamebod

Nederlands kabelfabrikant verkiest bod van Prysmian boven Nexans

Dit artikel delen:

De Nederlandse kabelproducent Draka wordt zeer waarschijnlijk overgenomen door zijn Italiaanse branchegenoot Prysmian. De directie van Draka legt een eerder overnamebod van het Franse Nexans naast zich neer en stemt in met de 17,20 euro die Prysmian per aandeel biedt. Voor de kabelfabrikant is het belangrijk dat de Italianen het bedrijf niet willen opsplitsen. In 2009 liepen overnamegesprekken met Prysmian op niets uit.

Met het bod van 17,20 euro per aandeel waarderen de Italianen Draka op ongeveer 840 miljoen euro.

De Italiaanse kabelfabrikant rekent erop dat hij met Draka een omzet van 5,8 miljard euro per jaar draait. Honderd miljoen daarvan resulteert uit 'directe synergievoordelen' tussen Prysmian en Draka, te behalen binnen drie jaar. Het gecombineerde bedrijf telt dan meer dan twintigduizend werknemers, verspreid over meer dan negentig fabrieken in ruim vijftig landen.

In oktober 2010 werd bekend dat investeringsmaatschappij Flint Beheer wil af van zijn controlerend belang: Flint is met 48,8 procent de grootste (minderheids-)aandeelhouder in Draka. Daarop bracht de Franse  branchegenoot Nexans een bod van 15 euro per aandeel uit. Dit bod kreeg de steun van investeerder Flint. Draka's directie en zijn raad van toezicht vonden het bod echter niet in het belang van het bedrijf, mede doordat de Fransen het bedrijf wilden splitsen.

Draad en Kabel

Draka is opgericht in 1910 onder de naam Hollandsche DRAad- en KAbelfabrieken. In 1970 werd het bedrijf overgenomen door Philips, maar in 1986 werd het weer afgesplitst. Hierna ging het bedrijf verder onder de huidige naam Draka Holding. Het bedrijf heeft een notering aan de Amsterdamse MidKap-index en haalde in 2009 een jaaromzet van 2,05 miljard euro. Er werken circa 9600 medewerkers. De activiteiten van het bedrijf zijn verdeeld in drie groepen: Energie & infrastructuur, Industrie & Speciale Projecten en Communicatie.

Prysmian, onderdeel van de Pirelli-groep, is een Italiaanse fabrikant van kabels en systemen voor de energiesector en telecomaanbieders. In 2009 boekte het bedrijf een netto-omzet van 3,7 miljard euro. De onderneming telt ongeveer twaalfduizend medewerkers in 39 landen. Naar eigen zeggen zijn de actviteiten van Prysmian grotendeels aanvullend op die van Draka.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-22T10:32:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.