Energieverbruik internet stijgt snel

Op dit moment nemen internetservers ongeveer een procent van het wereldenergieverbruik voor hun rekening. Over 23 jaar verbruikt internet echter evenveel stroom als de wereldbevolking nu, zegt hoogleraar Gerhard Fettweis van de TU Dresden.

Het energieverbruik van internet servers bedraagt momenteel een kleine 180 miljard kilowattuur per jaar. Dat is ongeveer 1 procent van het wereldenergiegebruik. Wordt het telefoon- en radioverkeer meegerekend dan gaat het zelfs om 3 procent.

De komende jaren neemt het verbruik met 16 tot 23 procent toe en over 23 jaar verbruikt internet evenveel stroom als de gehele huidige wereldbevolking. Dat berekende hoogleraar Gerhard Fettweis van de TU Dresden.

Kleine stad

In 2003 heeft het Fraunhofer Institut für Systemtechnik und Innovationsforschung al eens berekend dat alleen al in Duitsland in 2010 het energieverbruik 55 miljard kilowattuur zal bedragen. Duitslands grootste hostingbedrijf Strato, met 3,5 miljoen websites, verbruikt zelfs evenveel stroom als een kleine stad.

Netwerkleverancier Cisco en Microsoft overwogen vorig jaar al eens los van elkaar een serverpark te vestigen op IJsland. Google bouwt al enige tijd een groen serverpark in Oregon direct naast de Columbia-rivier, zodat de servers door waterkracht kunnen worden aangedreven. Ook Microsoft en Yahoo! zijn bezig om langs de rivier serverparken op te zetten.

De vakbeurs CeBIT in Hannover, die dinsdag 4 maart zijn deuren opent, besteedt overigens veel aandacht aan groene it. Saillant detail is dat Intel uitgerekend CeBIT gebruikt voor de lancering van een energiesluipende 1000 Watt PC voor gamers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures Digital Workplace

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-03T13:11:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.