Microsoft virtualiseert oude applicaties op Vista

Dit artikel delen:

Microsoft brengt in de zomer van 2009 een virtualisatietool op de markt waarmee oudere Windowsapplicaties alsnog kunnen draaien op Windows Vista. Toekomstige versies van de tool zullen ook werken op Windows 7.

Microsoft heeft een publieke bèta online gezet van virtualisatiesoftware waarmee applicaties, die zijn geschreven voor Windows XP en Windows 2000, kunnen draaien op Windows Vista. Toekomstige versies van de tool zullen ook werken op Windows 7, de opvolger van Vista.

De definitieve versie van Microsofts Enterprise Desktop Virtualization (MED-V) komt beschikbaar in het tweede kwartaal van dit jaar. Het zal deel uitmaken van het Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP). Bestaande MDOP-gebruikers ontvangen MED-V automatisch en krijgen daarvoor geen kosten in rekening gebracht.

Virtual PC

Enterprise Desktop Virtualization (MED-V) maakt gebruik van virtualisatietechniek die de softwaregigang in handen kreeg door de overname van virtualisatieleverancier Kidaro in maart 2008.

Daarnaast leunt MED-V op Virtual PC. Dat is gratis Microsoftsoftware die een virtuele omgeving creëert bovenop een Linux- of Windowsmachine. Binnen die virtuele machine kunnen gebruikers (andere versies van) Windows draaien. Virtual PC is ooit ontwikkeld door Connectix. Microsoft nam dat bedrijf in 2004 over en heeft sindsdien het product doorontwikkeld. De technologie wordt in allerlei Microsoft-producten gebruikt, waaronder Virtual Server.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Begrijp ik nu goed dat het straks niet gratis is? MED-V is straks een onderdeel van MDOP: "Bestaande MDOP-gebruikers ontvangen MED-V automatisch en krijgen daarvoor geen kosten in rekening gebracht."
M.a.w. Micro$oft ziet weer kan om de Windows gebruikers geld uit de zak te kloppen als je software wil gebruiken die prima liep op XP, maar niet meer op Vista.
Mijn mening is dat MED-V gewoon onderdeel moet zijn van het OS, als dat tenminste de enige manier is om je 'oude' software aan de praat te krijgen.
Ik heb me altijd al afgevraagd waarom nieuwere versies van Windows altijd niet compatible zijn met hun voorgangers. Nu komt de aap uit de mouw: dan kan Microsoft weer een produkt lanceren die ervoor zorgt dat het wel kan... kost alleen een paar centen.

Mosterd na de maaltijd?

Micro$oft is weer aardig bezig, compatible met vorige versies is iets wat ze nog nooit uitgevonden hebben.
Het is en blijft een besturing systeem voor de ?lol en pret? markt, wat waarschijnlijk ook de meeste Windows PC?s voor gebruikt worden. Laat de professionele gebruiker eens nagaan wat de beheerkosten van een IT omgeving is op basis van MS producten, wat zij betalen aan licentiekosten en onderhoud en wat zij er voor terug krijgen en dit vergelijken met Open source oplossingen,die ook volledig ondersteund worden door IT bedrijven.
Zeker in een tijd met economische recessie gaat iedereen op de ?kleintjes? letten, de marketing zoals M$ die hanteert past niet in dat plaatje, eenmaal een klant verloren ben je hem voor de komende vier tot vijf jaar kwijt, kan M$ zich dat op grote schaal financieel aan? Vista is nu niet bepaald het paradepaardje, aangezien grote gebruikers eenvoudig weigeren om van XP af te gaan vanwege de kosten.
Wanneer wordt men bij M$ wakker, als het te laat is?

@Jaap:

Beetje kort door de bocht of niet? Je kan niet Microsoft alleen hier de schuld van geven. Of verwacht je van Microsoft dat ze bij een nieuw besturingssysteem rekening met alle software, dus ook van derde partijen, moeten houden?

Wij gebruiken hier Altiris SVS, niet voor compatibiliteit, maar grotendeels vanwege het uitrollen en beheren van applicaties. Dit product hebben we aangeschaft omdat derde partijen juist zo'n puinhoop maken op dit gebied. De software van Microsoft is wel het minste waar we ons druk om maken.

Met software virtualisatie volgt MS alleen de trend.

Ik denk dat je compleet verkeerde conclusies trekt. Wel leuk natuurlijk maar niet terecht. Je kunt gratis een virtual PC installeren met daarop Win XP en daarop de niet compatible applicatie. Zoals ik Kidaro ken helpt het bedrijven juist om dit goed en centraal gemanaged te doen en biedt het daarnaast de mogelijkheid om het voor de gebruikers onzichtbaar te maken. Een gebruiker zal dan denken dat zijn oude applicatie gewoon native op Vista draait. Hij ziet dus niet de virtuele pc en hoeft ook niet deze ook niet op te starten. Hij is gewoon te starten zoals iedere andere app die native op Vista draait. Daarnaast heeft Kidaro nog andere goede features waarvan ik niet weet of Microsoft die ook gaat gebruiken. Ik denk dat hun focus compatibility is. Als je kijkt naar de prijs van MDOP en het feit dat je SA moet hebben dan ben je nog altijd veel goedkoper uit dan alleen al de vele andere virtualisatie producten die op de markt los worden verkocht waarbij ik persoonlijk helemaal weg ben van Softgrid de enige echte proven marktleider.

Waarom nog steeds oplossingen "binnen het micro$oft windows raamkozijn" blijven zoeken, als je er ook buiten kunt?

"Open M$ Windows" en zie dat de mogelijkheid bestaat om te kijken naar "windows compatible" OS mogelijkheden zoals:
- ReactOS,(Windows OS cone op Intel)
- Wine (windows emulator op linux, unix)
- Cross Over (windows emulator op Apple)

Een andere, meer definitieve mogelijkheid - om voorgoed van dat hele micro$oft en "windows - operating - system - versie - gedoe" af wilt zijn, is te overwegen om windows applicaties om te schrijven (porten) naar platform en operating system onafhanklijke taal zoals Java.

Java applicaties draaien overal op waar een "Java Virtual Machine" op zit. Zo ben je in 1 klap hardware en operating system onafhanklijk geworden. Bedenk eens wat dat voor een besparingen NU en in en toekomst voor je bedrijf op gaat leveren ;-)

ReactOS: http://www.reactos.org/nl/index.html
Cross Over: http://www.codeweavers.com/products/
Wine: http://www.winehq.org/
Java: http://www.java.com/nl/

Installeer Ubuntu Linux en Virtualbox van Sun. Allemaal gratis. Windows 3.1, 3.11, W95, 98, 2000, XP, Vista.....
Of probeer eerst de applicatie met Wine.
Of gebruik een van de 12.000 gratis software pakketten van Linux. Gratis.
Hoe vaak moet ik het nog zeggen?
P.s. ook geen vrusscanner nodig....

Jammer dat Microsoft de software compatibiliteit en virtualisatie niet beter heeft geregeld.
Maar alternatieve oplossingen zat. Zou rustig Windows 2000 en XP blijven gebruiken als die licenties er al zijn of goedkoop over te nemen zijn. Deze NT versies zijn stabiel, Compatibel en vergen weinig hardware.

Vista nog zwaarder maken met virtualisatie? Nee, dan liever Wine.

Vista lekker overslaan en t.z.t. Windows 7 gebruiken. Deze Light versie van Vista, doet het veel beter door het gebrek aan overbodige broncode. Bij Windows 7 is er veel meer capaciteit voor MED-V beschikbaar.

Reactos is helaas nog lang niet rijp.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-16T10:44:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.