Fox-IT

Securityleverancier van het jaar

Dit artikel delen:
Voorspelling

De groep cybercriminelen ‘Businessclub’ heeft met een eigen variant op de Zeus-malware zo’n honderd miljoen dollar (ongeveer 91,7 miljoen euro) geroofd van bankrekeningen. Daarnaast stal de groep duizenden gigabytes aan data en spionage in Oost-Europa. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT in samenwerking met de FBI en onderzoekers uit Delft. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2016 aanleiding om Fox-IT te nomineren als securityleverancier.

De criminele bende ‘Businessclub’ bestaat uit meer dan vijftig man. Vorig jaar werd het botnet uit de lucht gehaald. Fox-IT heeft in samenwerking met een onderzoeksteam in Delft en de Amerikaanse recherchedienst FBI onderzoek gedaan naar de groep cybercriminelen. Uit dit onderzoek blijkt dat de bende werkte met het computervirus Gameover ZeuS, een eigen variant op de Zeus-malware. Dit werd op zo veel mogelijk computers geïnstalleerd, zonder dat de gebruikers hier kennis van hadden. Hiermee kreeg de bende toegang tot bankrekeningen om geld door te sluizen. In totaal is er voor tenminste honderd miljoen dollar gestolen.

Naast het stelen van banktegoeden heeft de groep duizenden gigabytes aan data in Oost-Europa gestolen. Ze braken in op computers van ministeries en inlichtingendiensten in Georgië, Turkije en Oekraïne. In Turkije zou er specifiek gezocht zijn naar informatie die te maken had met de Turkse betrokkenheid bij het conflict in Syrië en de betrokkenheid van Rusland via huurlingen en wapenleveranties.

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-08T11:36:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.