Computable Awards 2014

Bull

Genomineerd voor ICT-infrastructuurleverancier van het jaar

Fred Bons

Jurylid Fred Bons licht de nominatie toe.

In juni 2013 is de nieuwe nationale supercomputer Cartesius bij Surfsara officieel in gebruik gesteld. Bij de aanschaf van dit systeem van leverancier Bull, heeft Surfsara bewust gekozen voor een on demand-strategie. Daarmee kan, toegesneden op de behoeften van Nederlandse onderzoekers, kosteneffectief en duurzaam rekenkracht worden aangeboden aan wetenschappelijke instellingen en het bedrijfsleven.

Eind 2013 is gestart met Cartesius uit te rusten met GPGPU’s (general-purpose computing on graphics processing units). Aan het einde van het eerste kwartaal van 2014 omvatte de supercomputer 66 compute nodes met in totaal 132 GPGPU’s. De totale peak performance van Cartesius voor fase één is hiermee met ruim 200 Tflop/s uitgebreid tot ca. 470 Tflop/s. Naast grootschalig rekenwerk, kunnen de grafische kaarten ook ingezet worden voor visualisatiedoeleinden, want Cartesius is verbonden met het Collaboratorium: een hightech ruimte in gebouw Surf Science Park waarin onderzoekers grote datasets visueel inzichtelijk kunnen maken.

Juryoordeel

Dit is een erg leuke case. De combinatie van samen dingen ontdekken en samen dingen doen is een mooie verbinding. Daarnaast is het een goed voorbeeld van een duurzame on demand-aanpak. Gebruikers worden tijdig gekoppeld aan beschikbare technologie. Al met al heeft Bull een puike prestatie geleverd die een nominatie waard is.

Terug naar het overzicht.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-06-02T13:30:00.000Z Fred Bons
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.