Computable Awards 2014

Vervangen zelfbouw legacy (Robeco)

Genomineerd voor ICT-project van het jaar in het bedrijfsleven

Fred Bons

Jurylid Fred Bons licht de nominatie toe.

Robeco heeft de afgelopen vijf jaar een grootschalig it-programma uitgevoerd waarbij de zelfbouw legacy-applicaties, gemaakt met diverse ontwikkeltools en ontwikkeltalen, zijn vervangen door moderne pakketten. Als gevolg daarvan heeft Robeco ook de mainframes de deur uit kunnen doen. Bij het implementeren van de pakketten is de Agile/Scrum-ontwikkelmethodiek gebruikt waarbij in iteraties de oude door de nieuwe omgeving is vervangen. Daarbij heeft Robeco risicovolle big bang-migraties vermeden en zijn de benodigde migraties succesvol afgerond.

In dezelfde periode is ook de volwassenheid van it verder toegenomen en zijn de jaarlijkse it-kosten de afgelopen jaren geleidelijk afgenomen en zullen vanaf 2015 zijn gehalveerd ten opzichte van de kosten in 2009. Tot slot is de efficiency en slagvaardigheid van it sterk toegenomen door een combinatie van zelfsturende en multidisciplinaire teams, continu leren en zelfreflectie, simplificatie, het challengen van nut en noodzaak van requirements, een hoge betrokkenheid van de business bij it-besluiten, de Agile/Scrum-methode en het gebruik van standaardpakketten die op een ‘loosely coupled’ wijze via een bus aan elkaar zijn gesmeed tot een soepel werkend geheel, met hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid.

De vervanging van de legacy-applicaties bij Robeco is een zeer omvangrijk programma geweest, bestaande uit vele projecten met ieder hun eigen uitdagingen. Robeco heeft de vervanging voornamelijk zelf uitgevoerd met zijn eigen it-medewerkers. De legacy-applicaties zijn vervangen door standaardpakketten, waarbij de leveranciers van die pakketten vooral betrokken waren bij het opleiden van Robeco-mensen in het installeren en configureren van die pakketten. Het betreft nichepakketten die in de internationale vermogensbeheerwereld worden gebruikt. In totaal is in de periode 2010 tot en met 2014 ongeveer 25 miljoen euro besteed aan het uitfaseren van de legacy-applicaties. Inmiddels is de gedane investering al terugverdiend met de bereikte kostenbesparing. Met het nieuwe applicatielandschap heeft Robeco een state-of-the-art applicatielandschap dat klaar is voor de toekomst.

Juryoordeel

In vijf jaar tijd heeft Robeco een heel bijzonder programma uitgevoerd dat zijn weerga in Nederland niet kent. Het knappe aan dit masterprogramma, met allerlei deelprojecten, is dat Robeco in relatief korte tijd een groot en belangrijk deel van het applicatielandschap heeft vervangen met een verfrissende aanpak en dat dit vooral op eigen kracht is gedaan. Er was wel wat ondersteuning van softwareleveranciers, maar dit was enkel op productniveau. Robeco was in de lead, en heeft dit volgens de jury voortreffelijk gedaan zonder verstoringen of uitloop van de verschillende deelprojecten. Niet alleen is het landschap vernieuwd en zijn de legacy- en mainframe-based applicaties volledig opgeruimd, tegelijkertijd is ook een aanzienlijke kostenbesparing bereikt en is de bereikte groei in volwassenheid indrukwekkend. Legacy opruimen is geen makkelijke opgave en als je dat ook nog eens zelf doet met een Agile aanpak en nagenoeg geen externe hulp, dan is een nominatie meer dan verdiend.

Terug naar het overzicht.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-06-11T13:42:00.000Z Fred Bons
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.