Computable Awards 2014

Portero (CIZ en Atos)

Genomineerd voor ICT-project van het jaar in de publieke sector

Bernard Vuijk

Jurylid Bernard Vuijk licht de nominatie toe.

Op 25 november 2013 heeft Atos voor Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) binnen tijd en budget een geheel nieuw en toekomstvast informatiesysteem opgeleverd voor het beoordelen van zorgaanvragen in het kader van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) indiceert en toetst in Nederland de aanspraak op extramurale zorg in kader van de AWBZ: persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding en kortdurend verblijf. Het CIZ bepaalt of een cliënt recht heeft op langdurige zorg binnen de AWBZ. Het CIZ voert circa één miljoen indicaties uit per jaar, al dan niet samen met derden. Jaarlijks wordt daarmee 27 miljard aan AWBZ-gelden verdeeld. Vanaf 2015 wordt een groot deel van de taken in de extramurale zorg overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten en de zorgverzekeraars.

Voor het ontwikkelen van het Portero-indicatiesysteem is gekozen voor de Agile/Scrum-aanpak, aangevuld met DevOps. Door business en it nauw te laten samenwerken en communiceren, zijn de traditionele problemen voorkomen die verband houden met wederzijds onbegrip, waarbij functionaliteiten worden ontwikkeld die niet aansluiten bij de verwachtingen van de business. Door gebruik te maken van de Scrum-ontwikkelmethode (‘product denken’) kan zeer snel worden ingespeeld op de veranderende omstandigheden. Dit was voor het CIZ van essentieel belang.

Juryoordeel

Een complex project met alle bekende startproblemen als geen duidelijk gedefinieerde specificaties, geen projectplan, geen ingerichte otap-omgeving, veel onderaannemers en veel verschillende inzichten van veel verschillende architecten. Door van begin af aan de Agile-aanpak en Scrum-ontwikkelmethode te gebruiken is Atos is erin geslaagd het nieuwe indicatiesysteem Portero op te leveren binnen tijd en budget. Het CIZ heeft deze werkwijze overgenomen en is in staat om binnen één week van oorspronkelijke idee naar werkend product te gaan. De implementatiekosten van nieuwe functionaliteit zijn verminderd met 30 procent. De it-afdeling van het CIZ is gereduceerd met bijna 50 procent. Een geweldig resultaat voor een ict-project in deze omgeving en dus een nominatie waard.

Terug naar het overzicht.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-06-16T17:23:00.000Z Bernard Vuijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.