Computable Awards 2015

Juryrapport: eTag en eTrack

Genomineerd voor ICT-project van het jaar binnen het Grootbedrijf

Dit artikel delen:

Een soepeler bagageproces en minder stress voor de passagier dankzij twee slimme innovaties op basis van M2M-technologie. KPN, Fast Track Company en Air France/KLM/Delta Airlines hebben in maart 2014 gewerkt aan twee innovaties waarbij bagage gemakkelijker kan worden opgespoord.

Met M2M-technologie is de positie van nagenoeg ieder voorwerp wereldwijd en op ieder moment nauwkeurig te bepalen. Vanuit deze gedachte zijn KPN, Fast Track Company en Air France/KLM/Delta Airlines aan de slag gegaan om M2M toepasbaar te maken in bagageprocessen binnen de luchtvaart. Resultaten zijn eTrack en eTag, twee toepassingen die zowel in combinatie als los van elkaar inzetbaar zijn.

eTrack: altijd weten waar bagage zich bevindt

eTrack is een compact apparaatje dat de passagier in zijn koffer of reistas plaatst. Hierdoor is de locatie van de bagage continu bekend met behulp van GPS en GSM. Via de speciale eTrack-app is nauwkeurig na te gaan waar het bagagestuk zich op dat moment bevindt, waar ook ter wereld. Tevens helpt eTrack diefstal voorkomen, door het bagagestuk simpel via bluetooth te koppelen aan de smartphone van de eigenaar. Zodra bagage en eigenaar van elkaar verwijderd raken, geeft de smartphone een alarmsignaal. Met eTrack is ook eenvoudig te controleren of een bagagestuk tussen check-in en bagageband nog geopend is geweest.

eTag: sneller bagageproces

eTag is een elektronisch bagagelabel met twee e-ink displays dat al tijdens de online check-in kan worden voorzien van de juiste barcode met vluchtinformatie. Hiermee heeft een passagier naast de instapkaart, ook het bagagelabel vooraf geregeld. Dit vergroot de snelheid en efficiency van het bagageproces en verkort wachttijden bij de bagage drop-off.De reiziger beschrijft eTag via zijn eTrack, of direct vanaf zijn eTrack-app via bluetooth.Ook wordt de passagier- en vluchtinformatie opgeslagen op een ingebouwde RFID-chip.

Juryoordeel

Tijdens de presentaties heeft Fast Track Company een toelichting geven op de wijze waarop zij deze twee toepassingen ontwikkeld hebben. Door goed samen te werken met Air France/KLM/Delta Airlines en KPN zijn ze in staat geweest om de eTag en eTrack dit najaar te introduceren. Samsonite zal zowel de eTag als de eTrack integreren in een limited edition koffer. Deze manier van werken, een voorbeeld hoe een kleine organisatie in samenwerking met de  grote "jongens" succesvol kan zijn, trok de aandacht van de jury.

Stemmen

Op 3 november 2015 tijdens de jubileumeditie van de Computable Awards wordt bekend wie de beste ceo van het jaar is. U kunt nu stemmen op uw favoriet binnen elke categorie.

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-01T13:55:00.000Z Annemiek Sprado