Computable Awards 2015

Juryrapport: FastTrack Company

Genomineerd voor Nederlandse start-up van het jaar

Dit artikel delen:

Nooit meer bagage kwijt dankzij ‘Connected’ koffers. Een soepeler bagageproces en minder stress voor de passagier dankzij twee slimme innovaties op basis van M2M-technologie. KPN, Fast Track Company en Air France-KLM werken aan twee innovaties zodat bagage gemakkelijker kan worden opgespoord.

Met M2M-technologie is de positie van nagenoeg ieder voorwerp nauwkeurig te bepalen. Wereldwijd en op ieder moment. Vanuit deze gedachte zijn KPN, Fast Track Company en Air France-KLM aan de slag gegaan om M2M toepasbaar te maken in bagageprocessen binnen de luchtvaart. Het resultaat zijn eTrack en eTag, twee M2M-toepassingen die zowel in combinatie als los van elkaar inzetbaar zijn. 

eTrack
eTrack is een compact apparaatje dat de passagier in zijn koffer of reistas plaatst. Hierdoor is de locatie van de bagage continu bekend met behulp van GPS en GSM. Via de speciale eTrack-app is nauwkeurig na te gaan waar het bagagestuk zich op dat moment bevindt, waar ook ter wereld. eTrack maakt gebruik van een gepatenteerde Auto Flight Mode, wat voldoet aan alle internationale regels voor het gebruik van GSM en radiosignalen aan boord van vliegtuigen. 

Tevens helpt eTrack diefstal voorkomen, door het bagagestuk simpel via bluetooth te koppelen aan de smartphone van de eigenaar. Zodra bagage en eigenaar van elkaar verwijderd raken, geeft de smartphone een alarmsignaal.cMet eTrack is ook eenvoudig te controleren of een bagagestuk tussen check-in en bagageband nog geopend is geweest. 

eTag 
eTag is een elektronisch bagagelabel met een twee e-ink display dat al tijdens de online check-in kan worden voorzien van de juiste barcode met vluchtinformatie. Hiermee heeft een passagier naast de instapkaart, ook het bagagelabel vooraf geregeld. Dit vergroot de snelheid en efficiency van het bagageproces en verkort wachttijden bij de bagage drop-off. De reiziger beschrijft eTag via zijn eTrack, of direct vanaf zijn eTrack-app via bluetooth. 

Ook wordt de passagier- en vluchtinformatie opgeslagen op een ingebouwde RFID-chip. Laatstgenoemde technologie is sterk in opmars binnen de luchtvaartsector als track & trace toepassing binnen het bagageproces. 

Juryoordeel

Een duidelijk verhaal met een begin, midden en eind was volop aanwezig in de pitch. Er werd een vervelende situatie neergezet (koffer kwijt), een oplossing (wetenschap van waar de koffer zich bevindt) en een uitkomst (dat de koffer zijn weg naar huis zou vinden). De vele vragen van de jury kon de presentatrice goed aan: er kwamen duidelijke antwoorden waaruit bleek dat het team de propositie tot in de details goed heeft uitgewerkt, en de feiten daardoor paraat hebben.

Stemmen

Op 3 november 2015 tijdens de jubileumeditie van de Computable Awards wordt bekend wie er naar huis gaan met de awards. U kunt nu stemmen op uw favoriet binnen elke categorie.

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-01T15:25:00.000Z