Watson Innovation Course verbindt bedrijfsleven en educatie

ICT-project van het jaar in het onderwijs

Computable Expert

Ruud Mulder
Senior Presales Manager, Dell Technologies. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Loopbaan.

De Watson Innovation Course is een samenwerking tussen de Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam (Faculteit der Exacte Wetenschappen) en IBM. Het biedt studenten een unieke mogelijkheid om te leren over cognitieve computing (IBM Watson) en de betekenis van dergelijke kunstmatige intelligentie-systemen. De toegevoegde waarde van het project sprong bij de jury van de Computable Awards 2016 in het oog, met een nominatie in de categorie ICT-project van het jaar in het onderwijs tot gevolg.

De cursus werd in 2015 aangeboden binnen de masteropleiding, maar bachelor studenten in hun tweede jaar of hoger waren ook welkom om mee te doen. Zowel IBM-professionals en VU-docenten gaven les aan de studenten. Veertig studenten van informatica- en economiefaculteiten werkten samen in cross-disciplinaire teams om het innovatiepotentieel van dergelijke nieuwe technologieën te verkennen. De cursus bood een unieke kans om te werken met het Watson ‘deep question answering’-systeem om hierdoor meer te leren over de achterliggende technologie. Tijdens de cursus trainden studenten een Watson-systeem met open data over de stad Amsterdam en ontwikkelden een bijbehorend businessconcept.

De studenten kregen twee maanden onderwijs op gebied van een nieuwe technologie, waarmee in totaal zes studiepunten konden worden verdiend. De studenten ontwikkelden vaardigheden die ze nodig zullen hebben in een toekomst waar mens en zelflerende machines nauwer samenwerken. Veertig studenten creëerden in verschillende groepen acht prototypes, inclusief de bijbehorende business cases. Het creëerde voor de studenten de mogelijkheid om hun project te presenteren en te bespreken met vertegenwoordigers van diverse bedrijven en de academische wereld waar ze normaal geen toegang toe hebben. In 2016 staan twee nieuwe cursussen gepland.

Juryoordeel

De presentatie van het project Watson Innovation Course werd met veel enthousiasme en drive door zowel IBM als de universiteiten gebracht. Hierdoor sprong de presentatie er al snel uit bij de jury van de Computable Awards 2016. Aan de jury werd verteld over de toegevoegde waarde vanuit IBM naar de UvA en de VU. De samenwerking was speciaal te noemen omdat Watson toch een zeer specialistisch en uniek platform is. IBM heeft zich in deze samenwerking zeer coulant en kwetsbaar opgesteld. Aan de universiteiten werd gedeeld wat de aandachts- en verbeterpunten waren in plaats van alleen maar de toegevoegde waarde naar voren te brengen. Er werd openlijk gedeeld wat Watson minder goed of zelfs niet kon. Hierdoor konden UvA en VU op meest optimale wijze hun voordeel doen met de technologie. IBM is ook zeer actief geweest in het ondersteunen en trainen van de studenten. Met als resultaat een x aantal innovatieve projecten welke ook aan het bedrijfsleven zijn gepresenteerd. In de optiek van de jury is dit dan ook een voorbeeld over hoe het bedrijfsleven met een educatieve instelling constructief en succesvol kunnen samen werken. En nominatie dubbel en dwars waard!

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-26T11:15:00.000Z Ruud Mulder


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.