Schiphol, Cisco en Vosko (Flexibel, schaalbaar vast netwerk voor digitalisering)

Partnerproject van het jaar

Cisco heeft de core-, distributie- en datacenter-netwerken van luchthaven Schiphol vernieuwd. Deze netwerken vormen samen een platform als fundament voor de integratie met andere (draadloze) netwerken en nieuwe digitale diensten. Schiphol heeft de ambitie om uit te groeien tot dé hub van Europa. Verdere digitalisering moet daarbij helpen en het fundament daarvoor is een flexibel, schaalbaar vast netwerk voor de gehele luchthaven. De redactie van Computable waardeert dit project met een nominatie in de categorie Partnerproject van het jaar.

Schiphol wil in 2018 ’s werelds ‘best digital airport’ zijn. De luchthaven doet dit om de reis voor de passagier beter, makkelijker en mooier te maken. Ook wil Schiphol het operationele proces van de luchthaven slimmer maken door toepassing van leading technology. Dit heeft voordelen voor alle bedrijven op Schiphol. De investering in een modern state-of-the-art netwerk, in combinatie met de samenwerking met Cisco en implementatiepartner Vosko, is een belangrijke stap om uit te groeien tot dé hub van Europa.

Om Schiphol te kunnen ondersteunen met de digitale transformatie wordt er niet alleen een solide netwerkapparatuu geleverdr, maar ook een toekomstvaste architectuur gebaseerd op de Cisco Digital Networks Architecure (DNA). Op basis van deze architectuur kan Schiphol niet alleen kosteneffectief schalen, maar vooral ook zeer snel en flexibel inspelen op de huidige behoeften en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van draadloze toegang, internet of things, digitale informatieborden, slim parkeren en unified communications.

De keuze voor Cisco werd gemaakt na een marktconsultatie van een aantal partijen, waarbij de inbreng van Vosko, partner van Cisco en de huidige implementatiepartner van Schiphol, werd meegewogen. Verder heeft Schiphol al enige ervaring met Cisco, dat afgelopen zomer het outdoor wireless netwerk heeft vervangen. Cisco levert de netwerkapparatuur en verzorgt samen met Vosko de implementatie. Cisco levert onder meer ASR-routers en Nexus 9K switches, geïntegreerd met beheersoftware op basis van Application Centric Infrastructure, Cisco’s implementatie van software defined networks.

Schiphol kiest dit netwerk omdat er behoefte is aan een ‘carrier class’ netwerk met een zeer hoge beschikbaarheid, in combinatie met de mogelijkheden van een next generation datacenter. Het betreft een 40 Gbps netwerk dat eenvoudig kan doorgroeien naar 100 Gbps+. De uitrol van het netwerk, waarvan zo’n 450 bedrijven en organisaties op de luchthaven gebruik gaan maken, duurde een jaar.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-20T08:53:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.