Trans Link Systems en Vodafone maken OV slim

Genomineerd als grootzakelijk project

Rolf Meester

Jurylid Rolf Meester

Vodafone en Trans Link Systems hebben begin 2016 een pilot gedaan met ‘smart-OV’. In de dagelijkse reispraktijk is er een alternatief voor de bekende OV-chipkaart getest. Deelnemers aan de pilot kregen op hun simkaart een virtuele OV-chipkaart geïnstalleerd die was gekoppeld aan de Vodafone Wallet App.

De pilot bood de deelnemende reiziger alle functionaliteit van reizen op voltarief met een reguliere OV-chipkaart en voegt waarde toe door voor die reiziger diverse handelingen sneller en makkelijker te maken. Het geeft bovendien direct inzicht, in status (wel of niet ingecheckt), het beschikbare saldo en de reishistorie. De proef is op basis van het gestelde criterium succesvol afgesloten. De gebruikerstevredenheid was gelijk aan of hoger dan bij de reguliere OV-chipkaart.

Juryoordeel

De jury van de Computable Awards 2017 in de categorie ICT-project van het jaar in het grootbedrijf is enthousiast over dit project. Het succesvol realiseren van de pilot op zich is een mooie prestatie gezien de complexiteit die komt kijken bij de integratie van de systemen van TLS en Vodafone. Ook geldt dit voor de vereiste snelle en juiste communicatie van de telefoon met alle bestaande OV-chip-infrastructuur.

Het project is vernieuwend omdat het oplossingen biedt voor bepaalde beperkingen van de reguliere OV-chipkaart. Daarmee biedt het in principe ook extra waarde aan de miljoenen gebruikers van die OV-chipkaart die in meer of mindere mate met die beperkingen te maken hebben. Tenslotte biedt de pilot ook zicht op uitbreiding van het beschikbare dienstenpakket, zowel OV-gerelateerd en niet-OV-gerelateerd, via dezelfde technische opzet.

De jury heeft de pilot beoordeeld en vindt een nominatie in de categorie ICT-project van het jaar in het grootbedrijf op zijn plaats. Het OV-ecosysteem biedt blijkbaar ruimte voor verbetering door dergelijke initiatieven en de jury hoopt dat deze ook binnen afzienbare tijd breed doorgevoerd zullen worden.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-29T11:58:00.000Z Rolf Meester
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.