Vechtdal College geeft 3D-lessen met Hololens

Genomineerd onderwijsproject voor Computable Awards 2018

Gert-Jo van der Heijden

Jurylid Gert-Jo van der Heijden

Leerlingen van nu hebben moeite met het lezen van tekeningen van papier en om maten in te schatten, zo heeft Ewout Warringa, techniekdocent van het Vechtdal College in Hardenberg gemerkt. Daarom heeft hij lesmateriaal geschikt gemaakt voor 3D-lessen met de Hololens van Microsoft. Een vooruitstrevende gedachte die de jury van de Computable Awards 2018 beloont met een nominatie in de categorie ICT-project van het Jaar in het Onderwijs.

De Hololens ziet er uit als een veredelde skibril waar je doorheen kijkt. Je bent niet afgesloten van de omgeving, ziet alles, maar er wordt door die bril iets extra’s in de omgeving geprojecteerd. ‘Je kijkt eigenlijk door een doorzichtig computerscherm heen. Ik zie mijn echte omgeving en projecteer daar verschillende omgevingen in, computeranimaties’, legt Warringa uit in een Youtube-filmpje van de school. Er zit een Windows 10-computer in, er zitten geen snoertjes aan. Je kunt hem buiten gebruiken, streamen naar een beamer of naar een tablet.

De leerlingen maken zelf een driedimensionaal ontwerp van een bouwplaats, legt Warringa de eerste toepassing uit die hij heeft ontwikkeld. Zij moeten de ruimte ‘op papier’ inrichten met een bouwkeet, silo, steiger en dergelijke, waarna die op ware grootte geprojecteerd wordt met de Hololens

Juryoordeel

Op een dusdanig eenvoudige wijze zijn het concretiseren van twee technieken, de 3D-mogelijkheden en de sinds kort uitgebrachte Hololens van Microsoft, uitgevoerd dat de jury overtuigd was van het feit dat deze innovatie wel succesvol kan worden. De link met het onderwijs was overduidelijk omdat deze techniek door zowel leraar als leerlingen wordt toegepast om opdrachten uit te voeren op een andere manier dan gebruikelijk is. Deze oplossing is van toegevoegde waarde voor zowel het onderwijs als het bedrijfsleven. Het Vechtdal College in Hardenberg toont op een voortreffelijke wijze aan hoe je het verschil kunt maken door op een creatieve wijze innovatie(s) in te zetten om de leerlingen klaar te stomen voor de banen van de toekomst. Daarom een terecht genomineerde.

Terug naar de overige genomineerden
Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-08T11:58:00.000Z Gert-Jo van der Heijden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.