Atos scoort met Quantum Learning Machine

Computable Awards 2018

Ict-dienstverlener Atos heeft de Atos Quantum Learning Machine op de markt gebracht. Volgens de leverancier gaat het om het eerste commerciële systeem dat in staat is om taken tot veertig quantumbits (qubits) te simuleren. Voor het systeem is een universele programmeertaal ontwikkeld. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2018 reden om Atos te nomineren in de categorie Hardware- & Infrastructuurleverancier van het Jaar.

De dienstverlener brengt de compacte supercomputer in vijf verschillende configuraties op de markt. Daarvan varieert de omvang van dertig tot veertig qubits. Het computersysteem stelt onderzoekers, studenten en ingenieurs in staat om quantum-applicaties en algoritmes te ontwikkelen en testen. Het systeem is ontwikkeld in de quantumlaboratoria van de Frans-Nederlandse ict-dienstverlener dat eind november 2016 is opgezet. De dienstverlener verwacht dat klanten de komende jaren allerlei toepassingen van quantumcomputing zullen integreren in bedrijfsprocessen en ict. Vanuit die gedachte is een speciale tak voor quantumcomputing opgezet.

Het systeem laat het toe om qubits in memory te verwerken en zo processen te versnellen. Speciale firmware (software geïntegreerd in de hardware) moet de uitwisseling van data optimaliseren. Ook bevat de apparatuur hardwarecomponenten om specifieke quantumberekeningen te versnellen. Het ontwerp van QML is gebaseerd op supercomputer Bull Sequana en moet de weg vrij maken voor nieuwe ontwikkelingen op het terrein van deep learning, algoritmes en kunstmatige intelligentie.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-22T11:43:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.