Explorit verdiept lesstof via storytelling

Genomineerd onderwijsproject voor Computable Awards 2019

Wouter Jansen

Jurylid Wouter Jansen

Explorit stelt je in staat om heel snel in te spelen op actuele informatie. Het is geschikt om lesstof begrijpelijk en in stappen uit te leggen. Met Explorit kunnen foto’s of video’s met ‘hotspots’ eenvoudig worden voorzien van verdiepende informatie. Zo kunnen ingewikkelde processen en methoden uitgelegd worden via storytelling. Voor de jury van de Computable Awards 2019 aanleiding om het project ‘Click it, explore it, learn!’ te belonen met een nominatie in de categorie ICT-project van het Jaar in het Onderwijs.

Explorit is expliciet ontwikkeld voor het onderwijs. Er zijn natuurlijk allerlei standaard digitale producten, die de leverancier van Explorit ook maakt, maar Explorit is geschikt om lesstof begrijpelijk en in stappen uit te leggen. De hotspots werken net als het plaatsen van meerdere pop-ups op een basisfoto of illustratie, maar dan anders en veel informatiever. Foto’s en video’s kunnen namelijk eenvoudig worden voorzien van ongelimiteerde, verdiepende informatie. Een Explorit maakt als het ware een miniwebsite en is ook nog eens via een inlog overal te bereiken. Een webdeveloper of it-specialist is er niet voor nodig.

Het programmeren was het meest complexe aan Explorit. Het heeft PPMP Digital anderhalf jaar ontwikkelingstijd gekost. De opzet is juist zo gemaakt dat de gebruiker, onderwijzer, student, leerling of uitgever er zonder enige it-kennis eindproducten (Explorits) mee kan maken. Zo’n eindproduct, met al zijn verdiepingen heet ook een Explorit en is een eigen app en daarna op internet te distribueren. Het kan als lesstof of opdracht aan de leerling aangeboden worden, het kan ook op een digibord getoond worden.

Een onderwijzer kan zo actuele informatie verwerken in lesstof, waarbij de informatie gehaald van internet, uit externe of eigen informatiebronnen. Een leerling/student kan op eenzelfde manier werkstukken, spreekbeurten of presentaties maken. Een uitgever is in staat digitale producten te maken die op zichzelf staan, dan wel complementair bij een lesmethode horen. Het idee, en met name de mogelijkheid om middels hotspots te verdiepen, om in te zoomen op informatie is origineel en innovatief en maakt het gebruik kindvriendelijk en eenvoudig.

Juryoordeel

Explorit is in de ogen van de jury van de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar in het Onderwijs een innovatie met een enorme toegevoegde waarde voor met name jongere generaties, die erg visueel ingesteld zijn en steeds minder focus hebben voor het lezen van lange teksten. Hiermee kan bestaand lesmateriaal aangepast worden aan de nieuwe belevingswereld van jonge kinderen. Daarbij daagt het uit tot interactie waardoor het tevens persoonlijker wordt doordat ieder kind zijn/haar eigen ‘weg’ kan vinden in het verhaal, afhankelijk van de eigen interesses. Hierbij wordt handig gebruik gemaakt van plug-ins (denk aan video’s, kaarten, podcasts et cetera), waardoor vele mogelijkheden geïntegreerd kunnen worden. Zo worden (drukke) onderwijzers in staat gesteld snel en laagdrempelig in te spelen op actualiteiten. Gekeken naar de huidige klanten en het toegankelijke licentiemodel belooft dit veel potentie naar de toekomst toe.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-03T08:48:00.000Z Wouter Jansen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.