Danger Zone VR helpt agenten met gevaarlijke situaties

Genomineerd onderwijsproject voor Computable Awards 2019

technology architect CSC

Jurylid Niels Lagerweij

In het werk op straat komen politieagenten soms oog in oog te staan met gevaarlijke en soms levensbedreigende situaties. Soms is hierbij ook het gebruik van vuurwapens noodzakelijk. Om goed op deze situaties in te kunnen spelen zoekt de politie dan ook continu naar middelen om agenten zo goed mogelijk voor te bereiden op deze hachelijke situaties. Windesheim ontwikkelde hiervoor ‘Danger Zone VR’. Voor de jury van de Computable Awards 2019 reden om dit project te nomineren in de categorie ICT-project van het Jaar in het Onderwijs.

Danger Zone VR is een kosteneffectieve methode om middels een virtuele omgeving agenten beter te kunnen opleiden in het gebruik van vuurwapens en de omstandigheden waarin zij dit moeten doen. Het is een project van studenten aan hogeschool Windesheim in samenwerking met de Politieacademie en zit inmiddels in zijn vierde iteratie. Met gebruik van laagdrempelige middelen, zoals de HTC Vive, hebben de studenten een virtual reality-omgeving gecreëerd, waarin agenten diverse gevaarlijke situaties kunnen beoefenen.

In plaats van de traditionele schietlessen die moeten worden gevolgd voor agenten gaat Danger Zone VR een stap verder. Met Danger zone VR wordt een brug geslagen tussen de theorie omtrent het gebruik van vuurwapens en het oefenen in de praktijk. Niet alleen wordt het schieten beoefend, maar ook het juist gebruiken van dekking en andere tactische en strategische zaken komen aan bod. Danger Zone VR is daarom een welkome aanvulling op het trainingsaanbod op de Politieacademie en zeer waardevol in de praktijk.

Juryoordeel

Het juryteam van de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar in het Onderwijs heeft Danger Zone VR genomineerd met name vanwege de manier waarop Windesheim en de Politieacademie in staat zijn geweest om van business case tot concept te komen. Daarnaast is er bij dit project goed gekeken naar de vraag hoe dit pragmatisch is op te lossen. Dat met name de laagdrempeligheid en haalbaarheid qua kostenaspect is meegenomen vond de jury noemenswaardig. Het is hierbij dan ook het totaalplaatje dat uiteindelijk tot de nominatie heeft gezorgd.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-03T08:48:00.000Z Niels Lagerweij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.