Schoolpoort ondersteunt leerdoelen via digitale portfolio’s

Genomineerd onderwijsproject voor Computable Awards 2019

Leendert Hinds

Jurylid Leendert Hinds

Schoolpoort is een platform waarbinnen leerlingen met hun digitale portfolio gericht aan hun eigen leerdoelen werken. Een digitaal portfolio is een doorlopend ‘verslag’ dat de ontwikkeling, vorderingen en talenten van de leerling vastlegt. Toetsen, rapportcijfers, werkstukken en presentaties worden bewaard en kunnen bovendien worden meegenomen van school naar school. Voor de jury van de Computable Awards 2019 reden om een nominatie in de categorie ICT-project van het Jaar in het Onderwijs toe te kennen het project ‘Via digitale portfolio’s werken aan leerdoelen’.

Het platform van Schoolpoort verzamelt en bewaart alle relevante data over gebruikte materialen en de ontwikkeling van de leerling over meerdere jaren. Met behulp van ‘learning analytics’ brengt Schoolpoort de gebruikte materialen, methodes en instructies in kaart. Dit in combinatie met analyse van de persoonlijke data van de leerling. Het verzamelen van data en het inzichtelijk maken van die data helpt vervolgens om beter af te stemmen op de persoonlijke leerbehoeftes van een leerling. De leerkracht kan de ontwikkeling van de leerling nagenoeg real time volgen.

Schoolpoort levert scholen een kostenvoordeel op door tal van functionaliteiten in één systeem onder te brengen, maar het meest belangrijk is uiteraard degene die centraal staat in het platform: de leerling. Het past zich continu aan diens ontwikkeling aan en beveelt materialen aan die het best bij de leerling passen. Het juiste aanbod op het juiste moment voor zowel leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben als ook voor leerlingen die juist extra uitgedaagd kunnen en willen worden. Ouders hebben meer inzicht in het leerproces van hun kind(eren) en raken zo meer betrokken bij het onderwijsproces.

Het platform is en wordt verder ontwikkeld door een klein team van betrokken ontwikkelaars die nauw samenwerken met leerkrachten, beheerders, intern begeleiders en ict-coördinatoren op een groot aantal scholen. Via Agile en Scrum werken ze aan een gefaseerde ontwikkeling waarbij kleine modules worden opgeleverd. Door het in de praktijk gebruiken van die modules leveren gebruikers waardevolle feedback. Via de samenwerking van Schoolpoort met de Vrije Universiteit worden de processen rondom analyse en recommendation geborgd en vindt de aansluiting plaats bij het onderwijs. Verder wordt een open structuur aan api’s aangeboden die het derden mogelijk maakt om met Schoolpoort te koppelen.

Juryoordeel

Het realiseren van single sign on in een alles-in-één-platform met veel verschillende portals is volgens de jury van de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar in het Onderwijs een uitdaging. Het is knap dat de privacy is afgedekt, waarbij de technische middelen goed op elkaar aansluiten. Deze oplossing is van toegevoegde waarde voor zowel leerlingen, ouders als leerkrachten en sluit daarnaast naadloos aan bij de onderwijsbehoefte. De hoge scores voor de toegevoegde waarde, de kracht van de leverancier, de originaliteit en innovatie voor dit project van de Vrije Universiteit en Schoolpoort levert daarom een terechte genomineerde op.

Terug naar de genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-03T08:48:00.000Z Leendert Hinds
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.