BK2020 verhoogt opsporingskans van borstkanker

Genomineerd zorgproject voor Computable Awards 2019

Dit artikel delen:

Jurylid Lejo Duivenvoorde

Door het Bevolkingsonderzoek Borstkanker worden jaarlijks zo’n 850 sterfgevallen voorkomen. BK2020 is het programma dat de technologische vernieuwingsslag binnen dit onderzoek maakt. De samenwerking tussen FSB (Facilitaire Samenwerking Bevolkingsonderzoeken), Topicus, Sectra , RAM-IT en Tromp zorgt voor een enorme stap in de vroegtijdige opsporing van borstkanker door een versnelling in de verwerking van de scans en de efficiënte distributie van de resultaten. Hierdoor kunnen 78 nieuwe mammografen, waarvan 57 in mobiele bussen, ingezet worden om het aantal onderzoeken en de kans op detectie enorm te vergroten. BK2020 is dan ook genomineerd voor de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg.

De scans worden via Workflow door verwerkingsteams snel en efficiënt nagekeken op mogelijke anomalieën in het weefsel. Vervolgen worden deze beelden en verslagen met ziekenhuizen op gestructureerde wijze uitgewisseld, online via het BVO-portaal of via de internationale XDS-standaard (cross-enterprise document sharing). Hierdoor kunnen vrouwen sneller geholpen worden en dubbele onderzoeken worden voorkomen. Nieuw is dat de uitwisseling bi-directioneel is: gegevens uit ziekenhuizen kunnen beschikbaar worden gesteld aan het bevolkingsonderzoek om de kwaliteit te verbeteren. De 22 miljoen medische records (conversie naar ScreenIT- en IMS 2.0-systemen) moeten bovendien veilig gevuld en gemuteerd worden. De verwerking van data moet bovendien voldoen aan de strenge richtlijnen van de AVG.

Om de procedures in te richten moesten vijf regionale screeningsorganisaties (SO’s) naar een uniforme methode van werken worden gebracht. Elke SO heeft een eigen projectleider. Vanuit alle SO’s zijn medewerkers vanuit alle functie betrokken bij de ontwikkeling van werkprocedures en het testen van systemen. Het programma behelst verder veel deelprojecten met afhankelijkheden in planning en inhoudelijke overlap op grensvlakken. Samenwerking tussen meerdere partijen is dus cruciaal: BK2020 staat of valt met de samenwerking tussen het landelijk programmamanagement via FSB, regionale projectleiders en de marktpartijen Topicus, Sectra, RAM-IT en Tromp.

Juryoordeel

De jury van de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg vindt het belang van het uitbreiden van de omvang, de verwerkingssnelheid en distributie van de resultaten van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, waarbij minimaal 850 levens per jaar op het spel staan, evident. Dit project is uniek qua schaalgrootte en de verwerking/workflow van beeldmateriaal in een samenwerking van meerdere partners op landelijke schaal. Eigenlijk ontbreekt alleen de automatische verwerking van het beeldmateriaal door middel van artificial intelligence nog in de scope van het project, maar dat lijkt de jury een logische vervolgstap. Een terecht genomineerde!

Terug naar de genomineerden
Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-20T11:59:00.000Z Lejo Duivenvoorde


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.