De scans worden via Workflow door verwerkingsteams snel en efficiënt nagekeken op mogelijke anomalieën in het weefsel. Vervolgen worden deze beelden en verslagen met ziekenhuizen op gestructureerde wijze uitgewisseld, online via het BVO-portaal of via de internationale XDS-standaard (cross-enterprise document sharing). Hierdoor kunnen vrouwen sneller geholpen worden en dubbele onderzoeken worden voorkomen. Nieuw is dat de uitwisseling bi-directioneel is: gegevens uit ziekenhuizen kunnen beschikbaar worden gesteld aan het bevolkingsonderzoek om de kwaliteit te verbeteren. De 22 miljoen medische records (conversie naar ScreenIT- en IMS 2.0-systemen) moeten bovendien veilig gevuld en gemuteerd worden. De verwerking van data moet bovendien voldoen aan de strenge richtlijnen van de AVG.
Om de procedures in te richten moesten vijf regionale screeningsorganisaties (SO’s) naar een uniforme methode van werken worden gebracht. Elke SO heeft een eigen projectleider. Vanuit alle SO’s zijn medewerkers vanuit alle functie betrokken bij de ontwikkeling van werkprocedures en het testen van systemen. Het programma behelst verder veel deelprojecten met afhankelijkheden in planning en inhoudelijke overlap op grensvlakken. Samenwerking tussen meerdere partijen is dus cruciaal: BK2020 staat of valt met de samenwerking tussen het landelijk programmamanagement via FSB, regionale projectleiders en de marktpartijen Topicus, Sectra, RAM-IT en Tromp.
Juryoordeel
De jury van de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg vindt het belang van het uitbreiden van de omvang, de verwerkingssnelheid en distributie van de resultaten van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, waarbij minimaal 850 levens per jaar op het spel staan, evident. Dit project is uniek qua schaalgrootte en de verwerking/workflow van beeldmateriaal in een samenwerking van meerdere partners op landelijke schaal. Eigenlijk ontbreekt alleen de automatische verwerking van het beeldmateriaal door middel van artificial intelligence nog in de scope van het project, maar dat lijkt de jury een logische vervolgstap. Een terecht genomineerde!
Terug naar de genomineerden
Computable.nl over Sectra Communications
Sectra scoort met ai-apps voor UMC Utrecht
Deventer Ziekenhuis sluit tienjarig contract Sectra
Sectra scoort nominatie met beveiliging staatsgeheimen
Computable nomineert tien securityleveranciers
OLVG biedt huisarts toegang tot radiologie-beeld
Sectra implementeert Samsung Know in Tiger/R
UMC Utrecht digitaliseert ziekteleer
Sectra beveiligt spraak en SMS overheid
Sectra blijft telefonie EU beveiligen