Computable nomineert vijf zorgprojecten

Computable Awards 2019

Dit artikel delen:
Jury Zorg CAW19

De jury in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg, met v.l.n.r. Marc Maas, Lejo Duivenvoorde, Marjolein Schuurhuis, Huub Hillege en Rico van Zundert.

Ict-vaktitel Computable heeft vijf ict-projecten in de zorg genomineerd voor de Computable Awards 2019. Het gaat om projecten bij het FSB, de Sint Maartenskliniek, Oktober (voorheen RSZK Zorgprofessionals), Interzorg en het VUmc. De winnaar maken we bekend tijdens een spectaculaire show op 29 oktober.

De vijf genomineerde projecten zijn 17 april vastgesteld door een vakjury, bestaande uit juryvoorzitter Marjolein Schuurhuis, zelfstandig business- en procesmanager, Lejo Duivenvoorde, managing consultant bij InfoAgent, Huub Hillege, zelfstandig principal database consultant, Marc Maas, cloud consultant en business unit manager bij ilionx en Rico van Zundert, chief information security officer bij Rescop.

Computable ontving in deze categorie in totaal 23 voordrachten. De vijf genomineerde projecten in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg zijn:

  • BK2020 (FSB (Facilitaire Samenwerking Bevolkingsonderzoeken), Topicus, Sectra, RAM-IT en Tromp) – Lees het juryrapport
  • Data- en integratielaag (Sint Maartenskliniek, Itzos en Intersystems, i.s.m. Salesforce, Deloitte, Brightfish en Goclinic) – Lees het juryrapport
  • Digitale snelweg (Oktober, Cisco, IQ-messenger, Simac, LXT, KPN, Apple, Mobotix en Opening Controls) – Lees het juryrapport
  • Geautomatiseerde digitale medicatie, verificatie en registratie (Interzorg, Wilhelmina Ziekenhuis Assen en MedEye) – Lees het juryrapport
  • Machine learning op de intensive care (VUmc en Pacmed) – Lees het juryrapport

Jureringstraject

Jury ICT-project van het Jaar in de Zorg

Een groep van in totaal vijftien Computable-experts heeft de 23 voordrachten in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg digitaal beoordeeld. Op basis van hun cijfers is de top tien uitgenodigd voor het juryberaad van afgelopen 17 april. Het juryteam stond onder leiding van Marjolein Schuurhuis, die met Jeroen ArisBart van der MarkReza Sarshar en Fred Streefland gezamenlijk de algemene jury van de Computable Awards 2019 vormt.

Bij het juryberaad waren naast de juryvoorzitter nog vier competenties vertegenwoordigd. Lejo Duivenvoorde lette specifiek op de bedrijfskundige aspecten, Huub Hillege nam het opdrachtgeverschap in ogenschouw, Marc Maas toetste het projectmanagement en Rico van Zundert focuste zich op de techniek.

Tijdens het juryberaad kregen de kandidaten van ieder jurylid een gemiddeld eindcijfer. Dit eindcijfer werd bepaald doordat ieder jurylid een cijfer gaf voor de complexiteit en/of risico’s in het project, de toegevoegde waarde voor de interne of externe klant, de originaliteit en/of innovatieve kracht en de rol van de interne en/of externe leverancier(s). De gemiddelden van de juryleden gezamenlijk bepaalden uiteindelijk welke vijf projecten werden genomineerd.

Reacties op juryberaad

Jurylid Lejo Duivenvoorde viel het bij de presentaties op dat veel kandidaten, uiteraard, erg goed op de hoogte zijn van de technische details van de projecten. ‘Wat in de presentaties weleens ontbrak was de business-rationale: waarom is dit zo’n goed idee?’ Ook de diversiteit aan projecten viel hem op. ‘Een award is te winnen met iets fantastisch nieuws als een artificial intelligence-model, iets efficiënt als virtual reality, beeldherkenning/analyse of business intelligence, maar ook met een volstrekt innoverende manier, bijvoorbeeld met Salesforce, om bestaande middelen en software in te zetten.’

Ook had Duivenvoorde een kritische noot. ‘Veel voorgestelde en gepresenteerde cases zijn in wezen geslaagde toepassingen van bestaande applicaties, waardoor het innoverende karakter ontbreekt.’

Ook Huub Hillige is kritisch, maar dan vooral op de manier hoe alle projecten geschreven tot de jury komen. ‘De voordrachten worden zeer uiteenlopend ingevuld. Sommige zijn lang, de andere kort en er wordt niet consequent ingegaan op de gevraagde onderwerpen.’ Beide juryleden menen dan ook dat de kwaliteit van de inzendingen wisselend was. Duivenvoorde: ‘De echte innovaties sprongen er dan ook echt uit in de beoordelingen.’

Beide juryleden misten ook wel wat zaken in de presentaties en voordrachten. ‘Ik miste dus vaak de business-rationale’, vervolgt Duivenvoorde. ‘Daarnaast zou ik graag, indien de case al live is, ook graag actuele resultaten zien.’ Hillege miste vooral vaak de samenhang in de verhalen, waardoor de jury na afloop van het juryberaad toch wel wat discussie had. Duivenvoorde heeft nog wel een tip voor partijen die volgend jaar mee willen gaan doen met de Computable Awards. ‘Blijf alstublieft inzenden! Het beste idee ligt niet alleen in nieuwe technologie maar heel vaak ook in een nieuwe, originele toepassing van bestaande technologie.’

Afgevallen projecten

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Van de volgende vijf deelnemende ict-projecten in de zorg nemen we afscheid:

  • Ai-gebaseerde beeldanalyse (Radboudumc en Sectra)
  • Flitzz. Secure Online Camera Application (’s Heeren Loo, Pink Roccade Care, Veenman en FileLinx)
  • MijnZorgteam (Bravis Ziekenhuis en Chipsoft)
  • Slimme apparatuur verwerkt meetgegevens automatisch (Zorgpartners Midden-Holland, IQ-Messenger, Formex Medical, Cormel IT en Leertouwer)
  • VRAMBO-project (Hanzehoogeschool, Kijlstra Ambulancezorg, Ambulancezorg Groningen, Ambulance IJsselland, Windesheim en Wildsea)

Stemmen

Op 4 juli start voor de markt het stemproces voor de Computable Awards 2019. Publieksstemming bepaalt voor de helft de winnaar. Ook buigen de betrokken juryleden zich over de genomineerden per categorie, een gemiddeld oordeel dat ook voor de helft de winnaar bepaalt.

Op 29 oktober worden per categorie de winnaars aangewezen. De komende tijd zullen gedoseerd ook andere genomineerden bekend worden gemaakt.

Ook aanwezig zijn?

Ook aanwezig zijn bij de Computable Awards 2019, het belangrijkste, jaarlijkse festijn in de Nederlandse ict-markt? Reserveer dan nu uw plekken aan tafel bij het netwerkdiner en bij de spectaculaire uitreiking in het Beatrix Theater in Utrecht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-20T11:58:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.