bGrid rust gebouwen met iot uit

Computable Awards 2019, Digitale Innovatie van het Jaar

Internet of things IoT industrie beveiliging security

bGrid is een innovatief iot-systeem voor gebouwen. Dit systeem combineert technische functies met gebruikersinteractie functies: het meet variabelen zoals temperatuur, lichtintensiteit, geluidsintensiteit, relatieve vochtigheid en CO2-concentratie in een gebouw, verzamelt deze gegevens draadloos en stelt ze real-time ter beschikking aan andere (gebruikers-) systemen. Daarnaast kunnen technische systemen worden aangestuurd, zoals led-verlichting en regelkleppen. ‘bGrid’ van bGrid Solutions, Deerns en Evalan is genomineerd voor de Computable Awards 2019 in de categorie Digitale Innovatie van het Jaar.

De sensoren in bGrid werken niet alleen in ‘Meet’- modus, maar kunnen gelijktijdig worden ingesteld op ‘Beacon’-stand en ‘Scannen’-stand. Dit maakt veel toepassingen mogelijk zoals het volgen van dure assets, het communiceren met apps op smartphones, het lokaliseren van personen, het begeleiden van personen door een gebouw (indoor positioning), het terugvinden van een auto in een garage, het instellen van een persoonlijk binnenklimaat en het snel vinden van lege werkplekken. bGrid bestaat uit sensoren, gateways en on-site servers, en omvat ook een cloudapplicatie. Het systeem kan worden ingezet in kantoorgebouwen, winkelpanden, ziekenhuizen en scholen.

Een bGrid installatie bestaat uit een groot aantal devices, die meerdere functies tegelijk moeten vervullen; dat gaat bij een kantoorgebouw van tienduizend vierkante meter om duizenden devices met tienduizenden sensoren. Alle devices in dit systeem moeten harmonieus met elkaar samenwerken, moeten betrouwbaar en secure zijn en moeten sommige taken (zoals bij aansturen van licht) razendsnel uitvoeren. Dat is één van de uitdagingen. Veel lastiger en complexer is echter het feit dat bGrid een disruptive innovatie is in een wereld (de bouw) die daar niet voor openstaat. Het vraagt om het goed omgaan met gevestigde belangen, en het aansluiten op vaak oude commuincatieprotocollen die niet altijd goed worden geïmplementeerd, zoals BACnet en Modbus voor datacommunicatie met het gebouwbeheersysteem en DALI voor communicatie met LED verlichting. Al met al is bGrid een complex iot-systeem met groot aantal functies, dat moet worden geaccepteerd door een conservatieve sector.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-28T11:59:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.