Atos creëert digitale identiteit via blockchain

Computable Awards 2019, Digitale Innovatie van het Jaar

Atos heeft met behulp van blockchain-technologie een proof of concept voor een digitale identiteit ontwikkeld die burgers veilige toegang verschaft tot online diensten. Hierbij houden zij de regie over hun data en kunnen zij hun identiteit op een betrouwbare manier verifiëren. ‘Digitale identiteit voor burgers’ van Atos is genomineerd voor de Computable Awards 2019 in de categorie Digitale Innovatie van het Jaar.

De oplossing van Atos voldoet aan alle eisen die zijn vastgelegd in de European Digital Identity Standard (eiDAS). Houders van zo’n Europees erkende identiteit kunnen op den duur in heel Europa veilig gebruikmaken van digitale diensten, terwijl de risico’s op elektronische fraude tot een minimum zijn beperkt. De Atos oplossing stelt burgers en organisaties in staat om hun identiteit online te verifiëren; zij kunnen dit gebruiken om veilig toegang te krijgen tot publieke dienstverlening die online wordt aangeboden. Het proof of concept dat Atos heeft ontwikkeld, wordt in samenwerking met klanten nog doorontwikkeld tot een op maat gesneden oplossing die voldoet aan hun specifieke wensen en vereisten.

Doordat de oplossing van Atos ‘eiDAS-proof’ is, kunnen gebruikers zich hiermee niet alleen in Nederland, maar mogelijk ook in andere Europese landen identificeren en veilig inloggen. De Europese lidstaten hebben in 2014 in de eiDAS-verordening afspraken gemaakt met als doel grensoverschrijdende dienstverlening en handel in Europa te stimuleren: zo wordt het online zaken regelen met overheidsorganisaties over de grens op den duur net zo eenvoudig als in eigen land. De digitale identiteit is een multi-inzetbaar identificatiemiddel dat eenvoudig met derden kan worden gedeeld, maar wel persoonsgebonden is en daarmee de veiligheid garandeert. Atos biedt hiermee een nauwere integratie van de online en offline wereld, wat bijdraagt aan een verbetering van de (online én offline) diensten. Dit maakt het voor burgers veel gemakkelijker om zaken te regelen bij de overheid. Zo kan bijvoorbeeld bij een emigratie eenvoudig, snel en veilig een bankrekening worden geopend bij een buitenlandse bank.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-28T11:59:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.