MSD meet temperatuur biologicals via iot

Computable Awards 2019, Digitale Innovatie van het Jaar

Bij ‘biologicals’, geneesmiddelen bestaande uit natuurlijke eiwitten, is het cruciaal dat de temperatuur tussen de twee en acht graden Celsius is. In de praktijk blijkt echter dat een op de vijf doses bevriest, waardoor de structuur van de eiwitten verandert en het geneesmiddel minder goed zijn werkt doet of zelfs zorgt voor allergische reacties. AntTail heeft dit probleem voor MSD Nederland opgelost met GDP@Home. ‘GDP@Home’ van MSD Nederland, AntTail, Amazon Web Services en Mendix is genomineerd voor de Computable Awards 2019 in de categorie Digitale Innovatie van het Jaar.

GDP betekent ‘Good Distribution Practice’, een norm die wordt gebruikt in de logistiek (productie, opslag, vervoer) van farmaceutische middelen. Dankzij GDP@Home kunnen medicijngebruikers, artsen en apothekers de bewaarcondities van de medicatie bij de patiënt thuis controleren. De temperatuurgevoelige medicijnen worden in een speciale PenguinBox (koelbox) met bluetooth iot-sensoren bij de patiënt afgeleverd. Via een applicatie, ontwikkeld op het low-code platform van Mendix, kan een patiënt via zijn smartphone de sensor-data bekijken. Zo kan hij zien of de medicatie nog op de juiste temperatuur en dus bruikbaar is. De back-office van AntTail is gebouwd op Amazon Web Services (AWS).

Een van de uitdagingen van GDP@Home was het ontwikkelen van een sensor die achttien maanden actief is en uitleesbaar via bluetooth. Daarnaast is er veel energie gestoken in het garanderen dat de meetgegevens ook ‘waar’ zijn. Hiervoor is een tijdsynchronisatie met de atoomklok in Frankfurt ingesteld, zodat er geen twijfel is voor gebruikers op welk moment de informatie is verzameld. Ook is het belangrijk dat er geen valse waardes aan het systeem worden toegevoegd door hacks. Alle data-uitwisseling is hierom encrypted en alle gegevens zijn geanonimiseerd.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-28T11:59:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.