Iot biedt Havenbedrijf Rotterdam water- en weerdata

Computable Awards 2019, Digitale Innovatie van het Jaar

collega's

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft een nieuw internet of things (iot)-platform laten ontwikkelen. De eerste toepassing daarvan, op het gebied van hydro/meteo, is onlangs in gebruik genomen. Deze applicatie betekent een volgende stap in veiligheid en efficiëntie voor de Rotterdamse haven. Via een uitgebreid netwerk van sensoren levert het systeem accurate en actuele water- (hydro) en weergegevens (meteo) voor met name scheepsverkeersplanning en management. Het project ‘Hydro & Meteo data met IoT’ van Havenbedrijf Rotterdam, IBM, Cisco, Esri en Axians is genomineerd voor de Computable Awards 2019 in de categorie Digitale Innovatie van het Jaar.

De proof of the pudding van het iot-platform, vormde de oplevering van de hydro/meteo-toepassing. Het is de eerste keer dat het generieke iot-platform wordt ingezet voor een missiekritische applicatie. Hierbij zijn de hoogste eisen gesteld op het gebied van beveiliging, betrouwbaarheid en standaardisatie. De toepassing is namelijk essentieel voor de beslisondersteuning bij de veilige en efficiënte afhandeling van de scheepvaart. Het Loodswezen, Rijkswaterstaat, DCMR en diverse afdelingen binnen het Havenbedrijf maken gebruik van het hydro/meteo-systeem.

Binnen het nu opgeleverde hydro/meteo-systeem worden data over waterstanden, stroming, zoutgehalte, windsnelheid, windrichting en zicht verkregen via een combinatie van 44 sensoren in de haven, vele voorspelmodellen, gegevens van Rijkswaterstaat en astronomische berekeningen. Daarmee draagt de applicatie bij aan het verminderen van wachttijden en optimalisatie van aanleg-, laad/los-, en vertrektijden. Dankzij de technologie kan bijvoorbeeld nauwkeuriger voorspeld worden wat, afhankelijk van het waterniveau, het beste tijdstip is om aan te meren en te vertrekken, onder garantie van een maximale lading. Het uiteindelijke doel is efficiëntie, reductie van emissie en het kunnen onboarden van autonome schepen.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-28T11:59:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.