Rijkswaterstaat zet drones in bij incidenten op het water

Computable Awards 2019, Digitale Transformatie van het Jaar

drone in haven

Sinds 2016 zoekt Rijkswaterstaat naar innovatieve oplossingen om de duur van incidenten op het water te verkorten. Cruciaal daarbij is om snel een overzichtelijk beeld te kunnen vormen van de omgeving. Drones blijken het perfecte hulpmiddel te zijn. Rijkswaterstaat heeft met drones inmiddels al (grote) olieverontreinigingen sneller kunnen opruimen, afvaldumping opgespoord op slecht bereikbare plekken en kunnen ze er zelfs drenkelingen mee redden. Het programma ‘Smart Patrol’ van Rijkswaterstaat is genomineerd voor de Computable Awards 2019 in de categorie Digitale Transformatie van het Jaar.

Nóg adequater optreden bij incidenten. Dat is de insteek van het programma Smart Patrol van Rijkswaterstaat. Het is een overkoepelend programma waarin allerlei innovatieve ontwikkelingen, zoals slimme camera’s voor detectie ongewenste situaties, de inzet van drones en geomapping om incidenten klein te houden en big data en machine learning om tijdig in te spelen op toekomstige risicovolle situaties op het water, samenkomen.

Rijkswaterstaat heeft een direct inzetbaar droneteam. Daarmee zijn er extra oren en ogen op en rondom het water, waardoor snel een compleet beeld van een incident inzichtelijk wordt. De nadruk ligt momenteel op de inzet van drones voor het scheepvaartverkeer en Incidentmanagement. Dit betekent dat Rijkswaterstaat op het water sneller maatregelen kan treffen, zoals het laten bergen van een schip, het efficiënt begeleiden van de scheepvaart of het sneller opruimen van een olieverontreiniging. Hierdoor handelen we incidenten sneller af en  beperken we de milieuschade tegen lagere kosten. En zijn we flexibeler dan de inzet van een helikopter. Officieren van Dienst Water krijgen dankzij de drones een flinke steun in de rug. Momenteel moeten zij ter plaatse bij een incident informatie verzamelen door foto's te maken met hun telefoon of tablet.

De voorlopige resultaten zijn veelbelovend en divers. Al tijdens de testperiode in 2017 en 2018 heeft Rijkswaterstaat mee gezocht naar drenkelingen tijdens incidenten. Verder zijn er meerdere malen drones ingezet bij een olieverontreiniging en zijn er met behulp van drones diverse afvaldumpingen gelokaliseerd in de Uiterwaarden, waaronder een xtc-dump. Bij evenementen zoals Sail Harlingen kon Rijkswaterstaat via drones het verkeer op het water monitoren en managen. Tijdens de winterperiode was dankzij de drones goed te zien in hoeverre de vaarwegen waren dichtgevroren en wat de diktes van het ijs waren. Afgelopen zomer konden de drones vastleggen wat voor schade er was ontstaan door de droogte bij de rivieren.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-02T11:59:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.