Nóg adequater optreden bij incidenten. Dat is de insteek van het programma Smart Patrol van Rijkswaterstaat. Het is een overkoepelend programma waarin allerlei innovatieve ontwikkelingen, zoals slimme camera’s voor detectie ongewenste situaties, de inzet van drones en geomapping om incidenten klein te houden en big data en machine learning om tijdig in te spelen op toekomstige risicovolle situaties op het water, samenkomen.
Rijkswaterstaat heeft een direct inzetbaar droneteam. Daarmee zijn er extra oren en ogen op en rondom het water, waardoor snel een compleet beeld van een incident inzichtelijk wordt. De nadruk ligt momenteel op de inzet van drones voor het scheepvaartverkeer en Incidentmanagement. Dit betekent dat Rijkswaterstaat op het water sneller maatregelen kan treffen, zoals het laten bergen van een schip, het efficiënt begeleiden van de scheepvaart of het sneller opruimen van een olieverontreiniging. Hierdoor handelen we incidenten sneller af en beperken we de milieuschade tegen lagere kosten. En zijn we flexibeler dan de inzet van een helikopter. Officieren van Dienst Water krijgen dankzij de drones een flinke steun in de rug. Momenteel moeten zij ter plaatse bij een incident informatie verzamelen door foto's te maken met hun telefoon of tablet.
De voorlopige resultaten zijn veelbelovend en divers. Al tijdens de testperiode in 2017 en 2018 heeft Rijkswaterstaat mee gezocht naar drenkelingen tijdens incidenten. Verder zijn er meerdere malen drones ingezet bij een olieverontreiniging en zijn er met behulp van drones diverse afvaldumpingen gelokaliseerd in de Uiterwaarden, waaronder een xtc-dump. Bij evenementen zoals Sail Harlingen kon Rijkswaterstaat via drones het verkeer op het water monitoren en managen. Tijdens de winterperiode was dankzij de drones goed te zien in hoeverre de vaarwegen waren dichtgevroren en wat de diktes van het ijs waren. Afgelopen zomer konden de drones vastleggen wat voor schade er was ontstaan door de droogte bij de rivieren.
Computable.nl over Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat wilde af van software die goed werkt
Rijkswaterstaat automatiseert asset management
‘Regels datagebruik energiesector moeten anders'
Digitalisering kritieke infrastructuur op laag pitje
Atos sluit SAP-cloudcontract met ministerie I&W
Applicatiecontract RWS grootste uit tweede kwartaal
Autonome voertuigen: gedreven door data-inzichten
Bureau Waardenburg scoort met vogelkolonies
VGZ met stip op 1 in Computable Werkgeversonderzoek
Cybersecuritystrategie voor vitale sector in de maak